Avioni natovareni govedinom do daljnjeg neće poletjeti za Tursku sa banjalučkog aerodroma. Otkako je aerodrom iz Tuzle prošao na tenderu za ovogodišnji nastavak izvoza mesa, u Mahovljanima je sve krenulo nizbrdo. Ostali su praznih šaka i izgubili prihod od nekoliko stotina hiljada maraka.

“Ono što je tu tragičnije i što meni i mom timu prvih ljudi i svim zaposlenim radnicima teže pada, je to što smo zaista uradili na jedan iznimno korektan način bez jedne jedine zamjerke i bez ijednog promašaja u tom poslui realizaciji”, kaže Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka.

Vlasti iz Srpske kao glavnog krivca za gubitak važnog posla optužile su ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Mirko Šarović tvrdi da nije kriv. Krah poslovanja banjalučkog aerodroma je, poručuje, prouzrokovan time što je prevoznik iz Turske sa kojim su potpisali ugovor, jednostavno prestao da radi, a njegovim stopama nastavio Turkish Airlines.

“Vi da dobijete posao za izvoz mesa u Tursku, ne biste pitali Ministarstvo sa kog aerodroma ćete to da radite, već biste tražili najpovoljniju varijantu.Mi smo menadžment banjalučlkog aerodroma usmjeravali da sklopi aranžman sa Turkišom”, objašnjava Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Janjić priznaje da mu je Šarović dao neka uputstva. Ipak, kaže, nije mu najjasnije šta sada da radi.

“Ja nemam dovoljno podataka u ovom trenutku, osim da imam volju i želju i hoćui da razgovaram sa svima”, kaže
Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka.

Uz banjalučki aerodrom stalo je i Ministarstvo saobraćaja RS. I oni ponovo upiru prst u Sarajevo.

“Na ovaj način je narušen paritet između Republike Srpske i Federacije BiH. Politička je odluka da se transport mesa za Tursku vrši sa Tuzlanskog aerodroma, iako ovaj aerodrom ne ispunjava uslove. Naš je stav da i dalje Aerodrom Tuzla ne ispunjava uslove za prevoz mesa”, navode iz Ministarstva saobraćaja RS.

Šarović odgovara da je njegovo ministarstvo tu samo da obezbijedi pretpostavke izvoza, i da ne može nikome da namješta poslove. Gubitak svakodnevnih kargo letova, i mogućnosti izvoza više od pet hiljada tona mesa godišnje, kaže, stvar je poslovnih poteza. Banjalučki aerodrom za sada sarađuje samo sa Er Srbijom.

Sa piste banjalučkog aerodroma danas nije poletio nijedan avion. Jedini let koji ga trenutno održava u životu je onaj za Beograd koji saobraća pet puta sedmično.

ATV