Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je za Radio Republike Srpske, da neće biti nikakvog sastanka SNSD-a i Stranke demokratske akcije, ali da je spreman za razgovore na nivou – predsjednik Republike Srpske sa Predsjedništvom BiH.

Predsjednik Dodik je objasnio da SNSD nema otvorenih pitanja koje treba rješavati sa SDA i da zato stranačkog sastanka neće biti.

On je komentarisao i pitanje aranžmana sa MMF-om, rekavši da je Srpska putem institucija već riješila to pitanje i da je sada red da Sarajevo ponudi rješenje za to. Predsjednik Srpske, je dodao da ih niko u Srpskoj neće moliti da to učine, jer Srpska već tri godine funkcioniše bez kredita MMF-a.

Dodik je rekao da SNSD nema potrebe da se sastaje i nema otvorenih pitanja koja bi trebalo da rješava sa SDA i da SNSD nema razloga da bude neka zamjenska priča i da pokriva njihove igre.

– I u tom pogledu, oni imaju zajedničku koalicionu vlast na nivou BiH i sva pitanja neka rješavaju gore, iako čujemo u javnosti da se SDA i prema strankama iz Republike Srpske u okviru Saveza za promjene, odnosi prevarantski. SDA se malo prekombinovala u nastojanjima da nametne svoju politiku. I u FBiH otovoren je sad problem sa HDZ-om u funkcionisanju Predstavničkog doma u Federaciji. Sa političkim partijama iz Srpske već smo vidjeli i oko popisa na koji način su pokušali da nametnu. SNSD ima svoju jasnu politiku, a što se nas tiče, SDA je samo jedna od političkih partija koja ima svoje stavove. U ovom trenutku nas ne zanimaju njihovi stavovi – naglasio je Dodik.

On je rekao da nikad nije bio problem da se organizuje sastanak predstavnika Republike Srpske sa predstavnicima sa zajedničkog BiH nivoa.

– Nikada mi nije bio problem da se sastanem sa Predsjedništvom BiH, jer Predsjedništvo je institucija. Bakir Izetbegović i nije nekakva institucija. On je samo bošnjački član Predsjedništva, kao što je Mladen Ivanić srpski, a Čović hrvatski. Oni zajedno su institucija, pojedinačno predstavljaju konstitutivne narode i ne može niko pojedinačno odlučivati. Mogu samo zajedno odlučivati, dok imaju konsenzus. I u tom pogledu sa Predsjedništvom možemo da se nađemo u nekoj varijanti i da razgovaramo o otvorenim pitanjima – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je komentarisao i pitanje aranžmana sa MMF-om i izjavio da je to pitanje riješeno institucionalno što se tiče Republike Srpske, a trebalo je da bude završeno i na nivou BiH.

– Oni to nisu uradili. Nema potrebe da ja njih umoljavam, da ih tetošim i da im govorim kako je to značajno. Ako hoće, neka urade, a ako neće, nikome ništa. Što se tiče nas, naravno da bi bio dobar aranžman sa MMF-om, ali ta predstava i špekulacije koje žele da naprave kako će Srpska imati probleme ako ne dođe MMF, uopšte nisu tačne. Republika Srpska funkcioniše i MMF-a nema već tri godine, pa nismo imali tu vrstu problema. Ako su oni izabrali tu vrstu uslovljavanja, onda mi im naravno odgovaramo – izvolite riješite prvo MMF, pa se javite za druga pitanja – zaključio je predsjednik Dodik za Radio Republike Srpske.

RTRS