Teroristička organizacija Ševe zadužena za ubijanje Srba i nepodobnih muslimana, osnovana u maju 1992. godine i danas djeluje potvrdio je u Intervjuu za našu televiziju advokat Faruk Balijagić, prvi politički zatvorenik u Bosni i Herceogivini.

Nakon što je izjavio da radi na slučaju koji će uzdrmati bh. javnost Balijagić je uhapšen zajedno sa svojim sinom, a za njegovo praćenje i likvidaciju svojevremeno je bio zadužen i Naser Orić.

– Јa sam prvi pričao o krađi 10 milijardi namijenjenih Bosni i Hercegovini. I tih deset milijardi je od samopreciznog hrišćanskog svijeta, koji je vodio sve na papiru, nije od islamskog svijeta koji je to davao “halalusum kabulusum”, dadne pare i ne zna se ni koliko je dao ni kome je dao. Tim tokovima novca više niko ne može ući u trag – rekao je Balijagić.

Stapanjem Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) i Obavještajne službe Republike Srpske u Bosni i Hercegovini praktično je legalizovano postojanje tajnih paravojnih službi namijenjnih likvidaciji politički nepodobnih pojedinaca. AID, tvrdi Balijagić nikada nije prestala da postoji, a Ševe, teroristička organizacija namijenjena likvidaciji Srba i nepodobnih muslimana i danas je aktivna.

– Ona i danas funkcioniše, da li je u Republici Srpskoj postojala takva paravojna služba, ja ne znam, ali ova služba nikada nije prestala da postoji, čak nije prestala da postoji ni teroristička organizacija Ševe – rekao je za našu televiziju Faruk Balijagić.

https://www.youtube.com/watch?v=W7pa_bTD3Wc#action=share

Odluka tadašnjeg Ministarstva policije Republike Bosne i Hercegovine o formiranju Ševa i danas postoji, a sa njom su upoznati predstavnici brojnih stranih ambasada koji djeluju u Bosni i Hercegovini. Predmet “Ševe” postoji i u Tužilaštvu, ali se sa njime niko ne bavi potvrdio je Balijagić.

U intervjuu za RTRS Balijagić otkriva zbog čega u Bosni i Hercegovini ni nakon 21 godine mira nije proveden Mirovni sporazum iz Dejtona, kome je u interesu da BiH i dalje nema Ustav, zbog čega se ne rješavaju politička ubistva i ko finansira rad paravojnih službi? Balijagić govori i o ulozi međunarodne zajednice, njihovim interesima i djelovanju stranih ambasada u Bosni i Hercegovini.

Intervju sa advokatom Farukom Balijagićem i prvim političkim zatvorenikom u Bosni i Hercegovini gledajte na našem programu od 21.10. 

RTRS