Prema jednoj britanskoj studiji i bebe od 18 mjeseci imaju razvijen smisao za humor, razumiju šale i sposobne su ih i same raditi.

Ukoliko imaju duhovite roditelje, i bebe s vremenom, oponašajući ih, postaju duhovite, vedre osobe i sklone šalama, zaključak je istraživanja koje je provela grupa psihologa s Fakulteta za psihologiju Univerziteta u Kardifu.

Istraživanje je trajalo punih deset godina, a britanski psiholozi su, između ostalog, otkrili da roditelji šaljivdžije govore drugačije kada se šale ili prepričavaju neki vic. Naime, tada uvijek koriste isti ton.

Važna je intonacija

Beba od godinu i pol dana u stanju je primijetiti razliku u intonaciji, a negdje oko drugog rođendana, zahvaljujući promjeni tona u roditeljevom govoru, ona počinje shvaćati kada se roditelj namjerava našaliti.

I kao što dijete sve uči oponašajući odrasle, ono tako, posmatrajući i osluškujući duhovitog roditelja i samo postaje duhovito i rado će se našaliti. Na primjer, pokušaće se sakriti i uplašiti vas.

Ipak, tek oko šeste ili sedme godine dijete je u potpunosti u stanju shvatiti igru riječi ili zagonetku, pa i složeniju šalu.

NN/Press