Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostepenu presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen na 10 godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

U obrazloženju presude objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osuđenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u cjelosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo suđenje.

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka, među ostalih i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vrijeme kada su zločini počinjeni nije bila u međunarodnom oružanom sukobu.

Do novog postupka došlo je pošto je Ustavni sud početkom prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora i slučaj vratio na novo odlučivanje.

Protiv njega je ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora na koliko je osuđen zbog ratnih zločina u slučajevima poznatijim kao “Garaža” i “Selotejp”.Vrhovni sud je o toj presudi odlučivao na trodnevnoj sjednici početkom juna.

Do prošlogodišnje odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, gdje je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Branimir Glavaš je prvostepeno osuđen za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalijepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju pravosnažne presude Glavašu, među ostalim, naveo da je Vrhovni sud pogriješio kad je na zločine počinjene nakon međunarodnog priznanja Hrvatske primjenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

B92