Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Novom Pazaru da ne smatra da je posjeta ovom gradu zaobilaženje zvaničnog Beograda i uporedio svoju posjetu ovom gradu sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjaluci.

“Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar”, rekao je Izetbegović, koji je lider SDA BiH.

On je u Novom Pazaru prisustvovao svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća /BNV/, a posjetu je počeo predsjedavanjem na sastanku Koordinacije sestrinskih stranaka SDA iz Sandžaka, sa Kosova i Metohije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Izetbegović je poručio da su Bošnjaci važan faktor u regionu i ocijenio se da nikada više neće ništa planirati u Srbiji, u BiH, niti na Balkanu, a da se ne uzme u obzir njihovo mišljenje.

Izetbegović je zaključio kako je istorijski put Bošnjaka bio veoma težak, ali da “ništa još nije završeno” i da tek predstoji “politički maraton”, ne isključujući, kako je istakao, dalje pokušaje marginalizacije, negiranja i, disolucije u BiH.

Zaključivši da su neki od posebnih problema Bošnjaka pad nataliteta, nezaposlenost i iseljavanje, Izetbegović se založio za formiranje koordinacije stranaka koja bi se izborila za jasnu perspektivu bošnjačkog naroda na Balkanu.

Izetbegović je istakao kako u Novi Pazar dolazi prvi put nakon 26 godina, za koji ga, kako je napomenuo posebno veže sjećanje na oca Aliju, osnivača SDA.

On je na današnji dan prije 26 godina dovezao svog oca Aliju na osnivačku skupštinu SDA Sandžaka i osjetio “eksploziju temperamenta i nacionalnog elementa”, što ga je obavezalo da, kako se izrazio, dok je živ nastavi tim putem.

Izetbegović je ocijenio da su Sandžaklije, kako je rekao, s razlogom upletene u “DNK strukturu države BiH”.
“Oslanjali smo se na ljude iz Sandžaka. Prvi pratioci koji su dovedeni da nam čuvaju glavu su bili iz Sandžaka, zatim je bilo mnogo vojnika koji su ginuli za BiH, iako nisu rođeni u njoj, dok su neki koji su bili rođeni u Bosni napuštali svoju zemlju”, podsjetio je Izetbegović.

On je objasnio da nije ranije dolazio u Novi Pazar, jer su ga u tome sprečavali sukobi među Bošnjacima.

Ocijenivši kako je sada bio pravi trenutak za posjetu, Izetbegović je poručio da je SDA najvažniji faktor za Sandžak, a na Balkanu najvažnija politička stranka za Bošnjake, jer brani njihov položaj u regionu.

Potpredsjednik SDA i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da je neophodno češće imati ovakve susrete, kako bi razvijali saradnju između država koje predstavljaju i razmišljali o napretku i razvoju statusa Bošnjaka na prostoru Zapadnog Balkana.

SRNA