Za vrijeme dobrog treninga se znojite, srce radi ubrzano i trošite kalorije. Za vrijeme seksa se takođe znojite, srce radi ubrzano i trošite kalorije. Ali da li se seks broji kao trening?

Seks i trening imaju očigledne sličnosti, ali da li to znači da i seksualnu aktivnost možemo posmatrati kao vrstu treninga?

Zavisi od onoga šta smatrate treningom.

Rezultati nekoliko studija pokušavaju dati odgovor na ovo pitanje,i ima dokaza koji idu u prilog tome da seks zapravo jeste trening.

Studije iz šezdesetih godina su pokazale kako seks povećava otkucaje srca, udisaja i krvni pritisak, što se takođe dešava i dok vježbate.

U jednoj studiji iz 2013. godine 21 par je praćen za vrijeme treninga, ali i za vrijeme seksualnog odnosa. Dobili su zadatak da vježbaju na traci za trčanje 30 minuta, kao i da imaju seks najmanje jednom sedmično u periodu od mjesec dana. Podaci su pokazali kako se seks definiše kao aktivnost “umjerenog intenziteta”, te da na isti način djeluje na organizam.

Predigra se međutim ne računa kao trening. Pokazalo se kako, za vrijeme predigre, muškarci troše u prosjeku četiri kalorije po minuti, a žene tri kalorije za isto to vrijeme. Uzevši u obzir da predigra kod većine parova traje oko pet minuta, to bi značilo da predigrom izgubimo svega oko 20 kalorija.

Pored toga što je seks dobra fizička aktivnost, on ima i druge beneficije u odnosu na trening. Na primjer, za vrijeme seksa tijelo otpušta endorfine odgovorne za dobro raspoloženje, smanjenje stresa i povećanje samopouzdanja.

“Seks ne bi trebao zamijeniti redovan trening, bilo bi najbolje kad bi se oboje uklopili u svakodnevnu rutinu, budući da u kombinaciji itekako poboljšavaju kvalitet života”, kaže Antoni D. Karelis, vodeći autor studije iz 2013. godine za “Men’s Journal“.

Press