Član Predsjedništva BiH Dragan Čović napisao je u pismu Evropskom komesaru za proširenje Јohannesu Hanu, ministru spoljnih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku i visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federiki Mogerini da je sastanak predstavnika dva konstitutivna naroda u BiH bez znanja trećeg u, kako je naveo, najmanju ruku neprimjeren.

“Posebno zabrinjava to što je nakon uvida u elemente tog tajnog dogovora utvrđeno da je iz Članka 3. Odluke o mehanizmu koordinacije, usvojene na Savjetu ministara BiH 26. januara 2016. godine i objavljene u Službenom glasniku BiH, eliminisan čitav nivo vlasti koji ima značajne ingerencije i ustavne nadležnosti”, napisao je Čović, prenosi Kliks.

U međuvremenu, HDZ BiH je saopštio da se da bilo kakvi dogovori dvojice protiv i bez treće strane u BiH nikada nisu donijeli bilo kakav napredak, a pogotovo nisu donijeli dobro bilo kome u BiH.

Iz te stranke, reagujući na jučerašnji sastanak i dogovor zvaničnika Republike Srpske i BiH u Istočnom Sarajevu, poručili su da to što Hrvati u BiH, za razliku od, kako oni ističu, učesnika igrokaza, nemaju samo svoj entitet u BiH, ne znači da se bez njihovih legalnih i legitimnih predstavnika, mogu i smiju praviti bilo kakvi dogovori u BiH i vezani za BiH.

Јučerašnjem sastanku, kome je domaćin bio šef Delegacije EU u BiH Lars – Gunar Vigemark, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Oni su postigli dogovor o kreditu MMF-a i mehanizmu koordinacije.

Iz HDZ-a su poručili i da pokušaji da se bez Hrvata prave dogovori na njihovu štetu nisu dobronamjerni naspram bilo koga u BiH, a pogotovu naspram Hrvata i kao takvi nemaju nikakvu priliku da imaju pozitivan učinak.

“Svi koji misle da su ekskluzivni vlasnici BiH pozivamo da se što prije vrate u stvarnost i da što prije shvate i prihvate da su svi dogovori bez Hrvata samo mrtvo slovo na papiru“, rekli su u HDZ-u, prenose agencije.

RTRS