Obaranje ruskog helikoptera Mi-8 iznad Sirije predstavlja teroristički akt, izjavio je načelnik uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj.

Danas je načinjen teroristički akt protiv Rusije, kada je srušen helikopter koji se vraćao sa humanitarne misije iz Alepa”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, helikopter je oboren iznad oblasti koju pod kontrolom drži teroristička grupa Nusra front i s njom povezane grupe umjerene opozicije.

Kako je ranije saopšteno, u helikopteru je u trenutku obaranja bilo petoro ljudi, od kojih su tri člana posade i dva oficira ruskog Centra za primirje u Siriji.

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je poginulo svih pet vojnika u helikopteru Mi-8 koji je oboren u sirijskoj provinciji Idlib.

“Koliko za sad znamo prema informacijama koje smo dobili od ministarstva odbrane, osobe u helikopteru su poginule, poginule herojski zato što su pokušavali da skrenu letjelicu kako bi izbjegli još veći broj žrtava na zemlji”, rekao je Peskov novinarima, prenio je AFP.

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako grupa muškaraca vuče kroz prašinu tijelo ruskog pilota, koji je poginuo pošto je njegov helikopter oboren u Siriji.

Nakon toga, tijelo je ubačeno u kamion, a te prizore je iz neposredne blizine gledalo više desetina ljudi, koji su snimali fotografije i video snimke, prenose britanski mediji.

Na snimcima se vide i lični predmeti pet članova posade ruskog helikoptera, uključujući ruske vozačke dozvole, pasoše, kao i pravoslavne ikone.

Među dokumentima je i lična karta žene plave kose.

ruski_helikopter_1_0

Sirijski opozicioni aktivisti prethodno su objavili snimak olupine ruskog helikoptera u plamenu pošto je oboren u Siriji.

Snimak je izgleda napravljen u prvih nekoliko trenutaka pošto je helikopter oboren.

Na jednom snimku može se vidjeti raketni bacač pored olupine, dok se oko oborenog helikoptera okupljaju ljudi.

Neki slikaju mobilnim telefonima i uzvikuju “Alahu Akbar”, prenosi AP.

Stiče se utisak da se helikopter raspao kad se srušio. Na drugom video snimku vidi se kako njegov rep leži odvojeno od drugog dijela letjelice u plamenu.

RTRS