Posle napornog i dugog putovanja fudbalska ekspedicija iz Republike Srpske stigla je u Banjaluku sa dva pobednička pehara sa memorijalnog turnira „Jozef Kubin“ u češkom gradu Jablonecu.

Nakon zajedničkog doručka u hotelu „Bosna“ prijem za reprezentativce i članove stručnog štaba upriličio je Rodoljub Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske koji je istakao sledeće:

-Pre svega želim da vam prenes i pozdrave i čestitke od strane predsednika Saveza Mile Kovačevića. Vi ste naš ponos i ovo što se ste uradili do sada je najbolji i najveći rezultat naših omladinskih selekcija na jednom međunarodnom turniru, a ujedno generaciji dečaka koji su rođeni 2004. godine želim da čestitam i nedavni trijumf na „Trofeju Ilija Pantelić“ u Etno selu „Stanišići“.

Pred velikim brojem roditelja i prijatelja reprezentacije u konferencijskoj sali Fudbalskog saveza Republike Srpske, prvi operativac Saveza je istakao i ovo:

-Znamo da nije lako biti najbolji u tako jakoj konkurenciji, a rezultat u Češkoj nas sve zajedno i u budućnosti obavezuje da nastavimo u istom pravcu, da stvaramo asove i reprezentativce. Nekad će neko od vas zaigrati i na najvećoj sceni, za neku od reprezentacija, izbor je vaš: Srbija, BiH, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija… možda Francuska, Nemačka, Italija, Češka… nije do nas. Ono zbog čega smo mi srećni jeste vaš odnos prema grbu koji nosite na grudima i borbenosti koju ste prikazali u Češkoj Republici.

Reprezentativci su gromoglasnim aplauzom pozdravili ove reči Rodoljuba Petkovića koji je na kraju dodao:

-Ali, bez obzira na sve sjajne rezultate koje postižete, kako u reprezentaciji tako i svojim klubovima, ne smete nikako da zaboravite ni školovanje. Ono treba da vam bude na prvom mestu, da sutra kada završite karijere imate svoj posao i egzistenciju. Još jednom hvala vam na velikoj radosti koju ste nam podarili u trećem nastupu na prestižnom turniru u Jablonecu. U prethodna dva imamo tri druga i jedno treće mesto. Vi ste osvajanjem prvih pozicija pokazali da se zaista radi o dve talentovane reprezentativne generacije igrača. Želim vam sve najbolje u daljim  karijerama i životima, kao i vašim porodicama.

U ime dva stručna štaba koja su izneli teret ove izuzetno uspešne reprezentativne akcije Fudbalskog saveza Republike Srpske zahvalio se Denis Malešević, selektor pionira („U-15“) sledećim rečima:

-Pre svega želeo bih da se zahvalim čelnim ljudima Saveza na činjenici da su nam obezbedili sve uslove da se pripremimo za ovu važnu akciju i otputujemo u Češku Republiku gde smo na dostojanstveni, šampionski način, nosili grb na grudima i igrali za Republiku Srpsku. Ovo je zaista veliki uspeh, možda u ovom trenutku nismo ni svesni njegove važnosti i težine, međutim činjenica je da nismo izgubili nijednu utakmicu i da smo na superioran način osvojili dva prva mesta. Ovaj rezultat tek treba da nam bude zamajac za budućnost, odskočna daska u narednom periodu. Nadamo se da će ovakvih akcija biti i dalje jer su one korisne, donose mnogo našem reprezentativnom fudbalu i na kraju svetom pronosimo ime Republike Srpske.

I dok su reprezentativci, shrvani od umora, razduživali sportsku opremu u Savezu i čekali da krenu svojim kućama, nastajale su istorijske fotografije za večne trenutke fudbala Republike Srpske. Svi su se srdačno pozdravili jedni sa drugima uz obećanje – nastavićemo da osvajamo trofeje!

Češki grad Jablonec nad Nisau, do sledeće godine, dvostruko je obojen u srpsku trobojku – crveno.plavo, belo. Mladi igrači naši, a zaista najbolji – svetski.

Slavko BASARA

Devet pobeda i remi

Dve omladinske selekcije Republike Srpske, predtakmičara („U-13“) i pionira („U-15“) na turniru „Jozef Kubin“ odigrale su deset utakmica, zabeležile devet pobeda i jedan remi, ukupno su postigle 31 gol, a primile svega četiri.

Rezultat za svaku pohvalu i poštovanje, kada se ima u vidu da su svi rivali već odavno u procesu treninga i priprema za prvenstvo Češke za omladinske ekipe.

Doktorski tim vrhunski

Opterećeni višečasovnim putovanjem i umorom, kao i činjenicom da su za samo jedan dan, za osam časova, po vrućini odigrali po pet jakih utakmica, mladi reprezentativci Republike Srpske osećali su premor mišića i bolove.

Ipak, da u toku turnira svi daju maksimum i da ne bude povređenih najviše se pobrinuo lekarski tim FS Republike Srpske na čelu sa doktorom Predragom Kraguljem i fizioterapeutima Draganom Jakovljević i Daliborom Vujićem. Svakodnevne masaže, istezanja, bandažiranja i lepljenje „čudnovatih traka“ na bolna mesta pomogli su da svi reprezentativci ostanu na najvišem nivou. Doktorski tim FSRS je odradio vrhunski posao.

Majstorović: Glavna ste fudbalska tema

Jedan od prijatelja Fudbalskog saveza Republike Srpske i domaćin u Jablonecu Ilija Majstorović dan pred polazak ekspedicije za Banjaluku je istakao:

-Glavna ste fudbalska tema u Jablonecu, uz preokret seniora kluba na startu prvenstva protiv Karvine. Svi se čude i pitaju kako ste mogli na superioran način da pobedite sve i osvojite prva mesta. Čestitam vam i ja od sveg srca. Česi mnogo cene naš talenat i vole naše igrače. O vama su pozitivno u superlativima pričali i u gradovima iz kojih ste savladali klubove.

Sportski žurnal