Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da Hrvatska ne odgovara ni na jedno pitanje Srbije, kao i da je poziv da se Beograd okrene budućnosti “tragikomičan”.

“Kovač kaže Hrvatska jeste EU, a mi nismo. Ako je uslov da budemo deo EU to da budemo kao Hrvatska, da budemo revizionisti koji rehabilituju nacizam, fašizam i ustaštvo, onda mi nećemo u EU. Pitanje je i dokle će ta EU da bude gluvonijema”, rekao je Dačić.

Kako je naveo, pitanje je zašto niko ne reaguje na sve što se događa u Hrvatskoj i ocijenio da Zapad i EU u ovom trenutku vode “politiku ne vjerujemo svojim očima”.

“Ne želim ja da destabilizujem odnose, ovo je naša dužnost, da branimo zemlju, narod i interese. Zamislite da neka druga zemlja krene da rehabilituje ratne zločince”, rekao je Dačić.

Ministar u tehničkom mandatu je naveo i da Hrvatska nije konkretno odgovorila ni na jedno pitanje o reviziji istorijskih činjenica i rehabilitaciji NDH.

“To je država koja je bila nacistička tvorevina, koja je počinila velike zločine, prije svega nad Srbima. Pa Hrvatska je spasila dušu ulaskom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Na svaki konkretan upit, zašto su rehabilitovali Stepnica, o Glavašu, spomeniku Barešiću, incidentima u Srbu, nema odgovora ili je odgovor da je to velikosrpska agresija. To uvijek kažu kada nemaju šta da odgovore”, kaže Dačić.

On je rekao da je “tragikomično da Hrvatska poziva na okretanje ka budućnosti” i istakao da u Hrvatskoj sve više djeci daju ime Ante.

“Kovačevo izlaganje je traktat očigledne mržnje prema Srbiji, Srbima i premijeru Vučiću”, rekao je Dačić.

Prethodno, odlazeći ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač optužio je zvanični Beograd da pismima upućenim zvaničnicima EU o odnosima sa Hrvatskom zapravo želi da izazove “nered i cirkus”.

On je rekao da je u nedjelju dana Hrvatska primila četiri diplomatske note iz Srbije, što smatra cirkusom, te ponovio da Hrvatska ubuduće takve note neće primati.

VLADA ĆE BITI FORMIRANA U NAЈAVLjENOM ROKU

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgovori sa Srpskom naprednom strankom o formiranju vlade traju i da će biti završeni u roku koji je najavio mandatar Aleksandar Vučić.

“Socijalisti žele da učestvuju u Vladi jer je to u interesu Srbije”, naveo je Dačić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je razgovarao sa Vučićem juče i danas i da će razgovori biti nastavljeni.

“Vlada će biti formirana u roku koji je iznio mandatar. Vučić je rekao da će srpski parlament u narednih desetak dana raspravljati o Vladi”, podsjetio je Dačić.

On nije htio da odgovori da li je na sastanku sa Vučićem bilo riječi o konkretnim resorima, ali je naglasio da je koalicija ove dvije stranke logična.

Mandatar Aleksandar Vučić rekao je juče da će u roku od 10 dana biti održana sjednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada.

Izvor: B92/Tanjug/Srna