Милићи - Вишковић - конференција за новинаре

Šef kluba poslanika SNSD–a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je Srni da je raspisivanjem referenduma Srpska iskoristila svoje legitimno pravo, dok političari u Federaciji BiH sada pokušavaju na sve načine to da ospore.

Komentarišući potez poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH iz FBiH koji su se obratili visokom predstavniku u BiH i ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog sporazuma povodom sazivanja referenduma u Srpskoj, Višković je ocijenio da su na pogrešnom putu, jer referendum nije antidejtonski niti antiustavan.

“Oni su izazvali, a ovo je samo odgovor na njihove provokacije. Ako je 20 godina 9. januar bio Dan Republike Srpske, zašto bi to nekom smetalo 21. godine”, istakao je Višković.

On se zapitao i zašto bi se političarima u FBiH dozvolilo da kompletnom narodu uskrate odlučivanje kada će da slave rođendan svog entiteta.

“To su čiste budalaštine i nebuloze. Ako misle da na taj način mogu nešto da postignu, niko im ne brani”, poručio je Višković.

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH iz Federacije BiH, njih 13, obratilo se danas visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog sporazuma povodom sazivanja referenduma u Republici Srpskoj i, kako su naveli, razbijanja ustavnog poretka BiH i garantovanog kontinuiteta BiH.

U pismu se ističe da Republika Srpska pokušava “antidejtonskim, antiustavnim i nelegalnim” referendumom, zakazanim za 25. septembar, dobiti ono što “velikosrpska politika nije dobila u ratu i u tekstu Dejtonskog sporazuma”.

SRNA