Intenzivni sukobi vode se u okolini sirijskog grada Alepa, gdje pobunjenici pokušavaju da probiju obruč koji su oko grada napravile državne snage.

Tokom vikenda, pobunjenici su pokušali da povežu područja koja kontroliliraju u istočnom i zapadnom dijelu grada. Oni su aktivirali snažnu bombu u tunelu ispod položaja sirijske armije u strateški važnom okrugu Rauseh, prenio je BBC. Armija je uzvratila na te napade uz podršku ruskih vazdušnih udara, kako bi spriječila pobunjenike da se probiju.

epska_bitka_za_alepo1

Procjenjuje se da oko 250.000 civila živi pod opsadom u oblastima koje kontroliraju pobunjenici od kada su ih državne snage opkolile prošlog mjeseca. Prema podacima koje prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava, pobunjenici koji su se udružili sa džihadistima iz Al-Nusra fronta su napali sirijsku vojsku tako što su u tunele ispod njihovih položaja postavili bombe koje su potom aktivirali.

Izvor iz pobunjeničkih snaga rekao je da je u toku “velika epska bitka za Alepo” u kojoj učestvuje oko 10.000 boraca, najmanje 95 tenkova i nekoliko stotina raketnih bacača. Uz to, sirijskoj vojci pomažu ruski borbeni avioni, koji iz vazduha raketiraju položaje pobunjenika i džihadista.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, saopštila je da je ovo do sada najveća ofanziva pobunjenika i da se borbe vode na svim glavnim frontovima u gradu. Oko 250.000 nedužnih civila ostalo je zarobljeno u ovom gradu, i nema mogućnost da pobjegne na sigurno.

epska_bitka_za_alepo2

Alepo je nekada bio najveći univerzitetski grad u Siriji, i drugi najveći uopšte, poslije Damaska. Prije rata u njemu je živjelo dva miliona ljudi. Takođe važi za jedan od najstarijih gradova na svijetu, sa prebogatom arhitekturom i istorijskim nasljeđem koje je, nažalost, u velikoj mjeri uništeno od početka rata.

Press