Pojedine banke odobravaju čak i pozamice za plaćanje robe i usluga na prodajnom mjestu.

Pod parolom uzmite kredit bez odlaska u banku, za samo jedan dan, i odmah nosite robu kući, neki bankari mame građane da uzmu takozvane brze zajmove, ali po paprenoj cijeni. Ove pozajmice, međutim, niti su brze, niti su jeftine, a dokumetancija potreban za njih je ista kao da ste se odlučili za bilo koji gotovinski kredit. Razlika je drastična samo u cijeni ovog zajma. Brzi zajam košta i do 36 odsto godišnje, a običan keš kredit za više od tri puta manje! Većina banaka od dokumentacije za ove pozajmice zahtjeva samo potvrdu o zaposlenju i administrativnu zabranu, baš kao i za zajmove koji se odobravaju u prodavnici.

Da bi se dobio brzi kredit, treba da se ode u prodavnicu, izabere roba, a onda pozove bankar koji u toku dana ili sutradan dolazi da uzme podatke. Zatim se provjeravaju podaci kod Kreditnog biroa, odnosno da građanin nije u nekoj docnji po drugim kreditima ili prezadužen.

Poslije toga se odobrava zajam, naravno, ukoliko je sve u redu. Za realizaciju kredita potrebno je minimum dva-tri dana, baš koliko i za bilo koji običan gotovinski kredit, gotovo u svakoj banci. Takođe, banke nude i uzimanje kredita od kuće, dakle bez odlaska u banku, ali po kamatama koje se kreću od sedam do 14 odsto.

“Brzi krediti su za građane koji žele što prije da dođu do robe ili da plate usluge”, kažu u jednoj banci.

“Mogu da kupe bijelu tehniku, IT opremu, građevinski materijal, namještaj ili da plate ljetovanje. Ovi zajmovi se odobravaju s rokom otplate od šest do 48 mjeseci, a mogu da ih koriste i penzioneri. Zbog brzine odobravanja njihove kamate su nešto veće nego kod običnih kredita. Nekada zbog brzine odobravanja kredita ne zahtjevamo da se podnese potvrda o zaposlenju, već se ona dostavlja naknadno. Takođe, za ove kredite do 60.000 dinara ne zahtjeva se ni otvaranje tekućeg računa, već je bitno da klijent određenog dana u mjesecu uplati ratu. Radi sigurnosti, ovi zajmovi su i skuplji”, izjavili su u drugoj banci.

Neke banke ih naplaćuju dva i po odsto mjesečno nominalno, što znači 30 odsto plus prateći troškovi, pa kamata “naraste” na 36 odsto. Tako da kome se žuri, mora i debelo da plati.

Dakle ako vam je jedini izlaz za kriznu situaciju da podignete kredit, imate tri načina kako da sebi stavite “omču oko vrata”:

1. Brzi kredit
2. Krediti za veliku kvadraturu stana
3. Dozvoljeni minus na tekućem računu

U Udruženju bankarskih klijenata “Efektiva” kažu da je dozvoljeni minus najskuplja bankarska pozajmica ili proizvod. Predviđen je da se uz pomoć njega prevaziđe potreba za novcem i trenutna nelikvidnost, a nikako za stalno korišćenje.

“Nije dobro da građani stalno budu u maksimalnom dozvoljenom minusu jer je tada usluga najskuplja. Banka praktično naplaćuje kamatu na pun iznos, a još je nepovoljnije ukoliko se taj iznos prekorači, pa banka krene da naplaćuje paprene kamate”, kaže Dejan Gavrilović, predsjednik ovog udruženja, i napominje da je kredit povoljniji, ako već građani moraju da se zaduže, jer se sa svakom uplatom rate smanjuje glavnica, a time i iznos kamate koja se plaća na preostali dug.

Srbijadanas