Nakon blamaže u Konjicu kada je predsjednik SDA Bakir Izetbegović uzalud čekao lidera HDZ-a BiH i kolegu iz Predsjedništva Dragana Čovića jasno je da je vlast u FBiH, ali i na nivou BiH u ozbiljnoj krizi.

Sve je kulminiralo nakon što su zvaničnici Srpske i bošnjački predstavnici u institucijama BiH usaglasili mehanizam koordinacije.

Dragan Čović koji je u kratkom periodu prešao put od najvatrenijeg zagovornika evropskog puta do njegovog kočničara, najavio je da će sutra na pres konferenciji u Mostaru govoriti o uzrocima krize i odnosima sa SDA.

Ljut što nije bio pozvan da proba losos u Istočnom Sarajevu, Dragan Čović odbio je Bakirov burek u Јablanici. Između ta dva jela zaprijetio je da usaglašeni mehanizam koordinacije neće proći u Savjetu ministara BiH. Odbio je zahtjev RTRS-a da objasni zašto je za HDZ dogovor Dodik-Izetbegović “mrtvo” slovo na papiru.

– Čekali smo naše koalicione partnere 40 minuta, nisu došli. Time su propustili da danas sa SDA dogovore važne stvari za zemlju, a propustili su i dobar burek – rekao je Izetbegović.

Približavanje vodećih srpskih i bošnjačkih političara o mehanizmu koordinacije ujedinilo je Hrvate, jer su kantoni, navodno isključeni iz odlučivanja. Istovremeno, najnovija kriza u odnosima SDA-HDZ BiH prijeti da dodatno razjedini BiH

– Ukoliko se Hrvati tj. kantoni gdje hrvatske stranke imaju vlast ne slažu sa nekom konktretnom formulacijom onda se više za njega ne pitaju i to je faktički isključivanje iz odlučivanja. Јednostavno svaka formula 2–1 u smislu preglasavanja nekog naroda je pogubna za BiH i izaziva krizu u međunacionalnim odnosima i cijele BiH – kaže politički analitičar iz Mostara Milan Sitarski.

Zaoštreni odnosi federalnih partnera primorali su i lidera SBB Fahrudina Radončića da prekine odmor. Ipak, odbio je da kaže hoće li miriti Izetbegovića i Čovića. Posrednik bi mogao da bude srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

– Pokušaću kao član Predsjedništva koji nije u direktnom konfliktu da pomognem da se stvari normalizuju. Vjerujem da se iz događaja oko popisa pa i mehanizma koordinacije trebaju izvući pouke – kaže Ivanić.

Dragan Čović našao se usamljen na političkoj sceni u BiH, jer je međunarodna zajednica pozdravila dogovor Dodika i Izetbegovića o mehanizmu koordinacije i istovremeno oštro kritikovala SDA i HDZ zbog Mostara. Čović je pod pritiskom hrvatskih veterana da aktivira priču o trećem entitetu, čime bi dodatno podgrijao već ključali “bosanski” lonac.

RTRS