Ljudi često kažu da je ljubav poput droge, a vi ćete se možda s time složiti kada shvatite šta se tačno događa s tijelom kada se zaljubimo. U fazi zaljubljenosti dolazi do niza fizioloških promjena unutar mozga i tijela uopšteno.

To je sasvim normalna pojava za nekoga ko je zaljubljen, a ponekad vam se može činiti kao da iznova prolazite kroz pubertet i osjećate hemijske i hormonalne promjene koje ne možete kontrolisati.

Oslobađate feromone

Feromoni su hemijski spojevi koji imaju specifičan miris. Kada je osoba zaljubljena, tada počinje osjećati jaku seksualnu privlačnost puno prije nego počne voljeti. Ta početna privlačnost je posljedica udisanja partnerovih feromona.

Povišen je nivo adrenalina

Kada smo zaljubljeni, tijelo pojačano otpušta adrenalin. Taj hormon je zaslužan za osjećaj leptirića u želucu koji je svima vrlo dobro poznat. Ovaj osjećaj ćete imati i kada se nađete u situaciji koja vam se ne čini sigurnom. Taj osjećaj vam govori da obratite veliku pažnju jer će se dogoditi nešto vrlo važno. Naravno, zaljubljenost i upozoravajući glasovi intuicije su dvije potpuno drugačije emocije. Jedno je sreća, a drugo je reakcija na strah. Taj osjećaj leptirića u želucu je način kojim vam vaše tijelo govori da će se dogoditi nešto što će promijeniti vaš život – na dobro ili loše.

Javljaju se nagle hormonalne promjene

Naučnici su proučavali nivo hormona kod zaljubljenih osoba u početnim stadijima veze i kod osoba koje su u dugoj i ozbiljnoj vezi. Otkrili su da je nivo kortizola puno veći kod zaljubljenih osoba. Nivo testosterona je bio niži kod zaljubljenih muškaraca i viši kod zaljubljenih žena.

Povišen je nivo serotonina

Vaše tijelo i mozak prolaze kroz niz hemijskih promjena koje stvaraju povezanost između vas i vašeg partnera. Te promjene se događaju kada smo zaljubljeni, a naučnici ističu da je to evolucijski način osiguravanja širenja ljudske vrste. U jednom istraživanju su naučnici otkrili da je nivo serotonina kod zaljubljenih osoba bio jednako visok kao kod osoba koje boluju od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Upravo zato se ne možete udaljiti od partnera. Serotonin je taj koji čini da ste opsjednuti partnerom. Isto tako, serotonin je taj koji nas povezuje s partnerom i čini vjernima.

Povećava se nivo drugih neurotransmitera

Dopamin i oksitocin su dva neurotransmitera koja čine da se osjećamo dobro. Oksitocin djeluje kao prirodni lijek protiv bolova i njegov nivo se dramatično povećava kada smo zaljubljeni. Oksitocin se često naziva i hormon maženja jer se oslobađa upravo tokom maženja. Nivo dopamina se takođe povećava kada smo zaljubljeni. Dopamin je taj koji nas čini srećnima i stvara blagi osjećaj ovisnosti o partneru. Što više vremena provodite s partnerom, to je nivo dopamina u mozgu veći.

Otkucaji srca i disanje se usklađuju s partnerovim

Naučnici su u jednom istraživanju mjerili i uspoređivali otkucaje srca i disanje zaljubljenih osoba. Rezultati su pokazali da su bili u potpunosti usklađeni. Naučnici ističu da su žene te koje podsvjesno usklađuju disanje i otkucaje srca. Zanimljivo je da su se otkucaji srca i disanje uskladili svaki put kada bi se zaljubljeni partneri vidjeli, čak i nakon što duže vrijeme nisu razgovarali niti imali tjelesni kontakt.

Izvor: centarzdravlja