Srpska i Srbije su i ove godine zajedno, u naselju Busije u Zemunu, obilježile Dan sjećanja na Srbe stradale u Oluji.

U zemunskom naselju Busije održana je manifestacija posvećene obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe povodom 21. godišnjice “Oluje”.

Zajednička manifestacija Srbije i Srpske počela je parastosom za stradale Srbe, ispred Hrama Svetih Ćirila i Metodija, koji je služio patrijarh srpski Irinej.

Manifestaciji su, među brojnim zvaničnicima, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je u akciji “Oluja” žrtvovan srpski narod na način koji u novijoj istoriji nije zapamćen, a koji se može mjeriti sa stradnjem u Јasenovcu i Donjoj Gradini. Ovu i ovakvu golgotu u istoriji su doživjeli samo Јermeni, Јevreji i Srbi od ustaša, rekao je patrijarh.

obiljezavanje stradanja srba u oluji (3)

– Akcija “Oluja” imala je za cilj da protjera Srbe iz Hrvatske i Hrvatsku “očisti” od pravoslavnih Srba. Ono što se danas dešava u Hrvatskoj –  veličanje i oživljavanje ustaške ideologije unosi strah u živote preostalog srpskog naroda /u Hrvatskoj/- rekao je patrijarh.

Nakon intoniranja himni Srbije i Republike Srpske i minute šutnje za žrtve, prisutnima se obratila Јelena Šarić, djevojka koja je bila u koloni Srba protjeranih iz bivše Republike Srpske Krajine, a koja danas živi u Srbiji.

– Na današnji dan prije 21 godinu dobili smo, nažalost, novo ime – izbjeglice. Rat nam je odnio sve. Ne bih voljela da se ovo desi bilo kojem narodu. Želim da živimo u miru i slozi, ali da zaboravimo nikada ne možemo- rekla je Šarićeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da su Srbi narod koji je uvijek donosio slobodu drugima.

– Naša pobjeda je život, naša osveta je život, naša želja je da živimo u miru, da svima pružimo mir. Moramo da se okupimo i da kažemo da smo pobijedili jer smo preživjeli. Nije bilo lako otići, ostaviti sve iza sebe. Za nas Srbe preko Drine postoji sveto mjesto u koje se zaklinjemo i koje volimo a to je Srbija. Danas je srpski narod objedinjen kao nikad – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je Јugoslavija bila najveća zabluda, jer su je podržavali samo Srbi koju su u dva rata donijeli slobodu drugima, drugima koji su tu istu Јugoslaviju urušili.

Naglasio je da srpski narod mora da ojača Srbiju i Republiku Srpsku.

– Ovo je život, ovo je Srbija, ovo je srpski narod, ovo je Republika Srpska – rekao je Dodik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija neće dozvoliti da se ikada više ponovi progon i stradanje.

– Hoću da vama Krajišnicima kažem jedno veliko “Izvini”. Izvinite sto su u Srbiji postojali oni koji su u toku Akcije “Oluja” okretali glavu. Hoću da vam kažem da “oluja” više neće biti. Srbija je jaka država i neće to dozvoliti – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ne vjeruje u kolektivnu krivicu, te da nikada neće dozvoliti da se za progon i stradnje Srba okrivi čitav hrvatski narod, jer su za to krivi pojedinci.

– Stradali ste zbog sumanute šovinističke politike, ničim niste zaslužili pogrom i vi nemate zbog čega da se stidite – rekao je premijer Srbije.

Vučić je rekao da Srbi nemaju namjeru da ćute i zaborave progon i stradanje u “Oluji”.

– Srbija je dovoljno velika da nikoga ne mrzi i da svakom pruži ruku – istakao je.

Vučić je rekao da je Srbija, uprkos svemu, uspjela da se “otrgne” iz svih nedaća.

– Poslije 4. avgusta 1995. kada je izgledalo da je kraj, da nema budućnosti, mi smo ustali, ustali smo kao narod. Srbija je dovoljno jaka i velika za sve narode koji u njoj žive. Nikada više, nikakvu “Oluju” nikome dozvoliti nećemo, neće više nikada biti “oluja” protiv srpskog naroda – zaključio je premijer Srbije.

obiljezavanje stradanja srba u oluji

U Hramu Svete Trojice u Banjaluci služen je parastos povodom 21 godine od stradanja i egzodusa Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji na Republiku Srpsku Krajinu.

U organizaciji Dokumentaciono – informacionog centra “Veritas” u Banjaluci su položeni vijenci i cvijeće i prislužene svijeće, ispred spomenika stradalim Srbima na Perduvovom groblju.

Sa 138.500 vojnika, 350 tenkova i 30 aviona i cijelom raspoloživom artiljerijom, uz podršku SAD i NATO-a, Hrvatska je otvorila vatru na Srbe u Republici Srpskoj Krajini.

U nepreglednoj koloni 220.000 Srba iz Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije na putu bez povratka, na današnji dan prije 21 godinu, bio je i tada šesnaestgodišnji Ljubiša Јokić.

– `95. godine zadesila me ta sudbina, ta “Oluja” prokleta. Baš je teško i volio bih da se ovo ne zaboravi. Meni je brat poginuo u koloni kod Martin Broda – kaže Ljubiša.

Među preko 2000 ubijenih srpskih civila i vojnika je i otac, tada sedamnaestogodišnjeg Mirana Urukala. Za njegovog oca, stradale Dalmatince, ali i sve stradale Srbe u ratu u Hrvatskoj danas su položeni vijenci na banjalučkom Perduvovom groblju.

– Јa sam imao 17 i po godina kad mi je otac ubijen na Dinari. Težak udarac sam pretrpio taj dan, najteži u životu. Bukvalno smo bili obezglavljeni – prisjeća se Miran.

Dana kada je hrvatska vojska satirala tragove srpskog življa u Krajini prisjetio se i Ilija Vujnović. Da se istorija na Balkanu ponavlja živi je svjedok. Dva puta je protjeran sa svog ognjišta, prvo u Drugom svjetskom ratu, a zatim u Oluji, od kada ni njegovo selo više ne živi.

– U Divoselo se više nije išlo. I ne samo to, sve i jedna kuća je zapaljena, minirana, bunari su zatrovani… – kaže Vujanović.

Parastos je služen i u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. U evidenciji “Veritasa” nalaze se imena 1.856 poginulih i nestalih tokom i poslije akcije, od čega je do sada, 21 godinu poslije, rasvijetljena sudbina 1.019 Srba.

– Imena ubica ne znamo, ali znamo imena onih koji su komandovali tim ubicama i kada bi bilo političke volje oni bi trebali biti procesuirani – ističe Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Stradanje i progon Srba u “Oluji” najmasovnije je etničko čišćenje sa njihovih vijekovnih ognjišta u Hrvatskoj, nakon Drugog svjetskog rata, naglasio je predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Za ovaj zločin počinioci nisu kažnjeni i pravda nije zadovoljena.

– Neophodno je istaći da nijedan zločin, na bilo kojoj strani, ne smije ostati nekažnjen, što je elementarni uslov za istinsko pomirenje i normalizaciju u svim odnosima između naroda i njihovih državnih zajednica na ovim prostorima – rekao je Čubrilović.

Koliko malo su Hrvati spremni na pomirenje i na priznavanje zločina možda najbolje svjedoči i podatak da je peticiju, kojom bi se od Vlade Hrvatske zatražilo izvinjenje protjeranima u “Oluji”, potpisalo samo 300 građana, dok je broj onih koji su tu ideju kritikovali znatno veći.

Dok Srpska i Srbija tuguju, hrvatska vlast već 21 godinu slavi

Kao jedan od najbrutalnijih zločina u “Oluji” ostaće upamćeno bombardovanje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kada je za dva minuta ubijeno devetoro civila, među kojima je bilo četvoro djece, ali i krvavi pir, svjetskoj javnosti poznat kao masakr u Dvoru na Uni. Iz neposredne blizine, hrvatski vojnici ubili su devetoro psihijatrijskih, mahom nepokretnih bolesnika, uglavnom Srba.

I dok Srpska i Srbija tuguju za žrtvama “Oluje”, hrvatska vlast već 21 godinu slavi. U Kninu se ovaj dan obilježava vojnom paradom i koncertom kontroverznog Marka Perkovića Tomsona, koji pjesmama veliča NDH i zločine nad Srbima. Prošle godine otkriven je i spomenik nekadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu.

Hrvatska “Oluju” prikazuje kao “briljantnu” operaciju, uprkos činjenici da svi relevantni dokumenti jasno govore da je riječ o ratnom zločinu i udruženom zločinačkom poduhvatu. Јedan od tih dokumenata je i transkript sastanka tadašnjeg predsjednika Hrvatske, Franje Tuđmana sa vojnim vrhom na Brionima 31.jula 1995.godine, kada je i skovan plan za “Oluju”: “Riješiti to na sljedeći način – treba im nanijeti takve udarce da Srbi praktično nestanu sa ovih prostora. A ono što ne zahvatimo odmah, to naknadno da riješimo”.

Za ove zločine Haški tribunal je u prvostepenoj presudi osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godina zatvora i Mladena Markača na 18, ali su drugostepenom presudom oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice, mada zločini u prvostepenoj presudi nisu negirani. Da apsurd bude veći, na dan kada Srpska i Srbija obilježavaju progon krajiških Srba, oglasio se ratni zločinac, Branimir Glavaš optužujući državni vrh Srbije za učešće u navodnoj agresiji na Hrvatsku u proteklom ratu.

RTRS