Udruženje “Platforma 112” i Antifašistička liga Hrvatske smatraju da su hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić i policija odgovorni za ulično nasilje nad učesnicima antiratne akcije koja je uoči obilježavanja 21. godišnjice akcije “Oluja” održana na zagrebačkom Trgu bana Јelačića.

“Najoštrije osuđujemo ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na mirnom okupljanju na Trgu bana Јelačića u Zagrebu bili izvrgnuti mirovni aktivisti”, saopštile su ove dvije nevladine organizacije.

U saopštenju se navodi da je ova eskalacija nasilja i govora mržnje “samo posljednji primjer u nizu sistemskih manipulacija ratom i poslijeratnom propagandom u dnevno-političke svrhe, gdje se, zarad glorifikacije rata, obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava”.

“Platforma 112” i Antifašistička liga Hrvatske ističu da je Orepić neosnovanom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ne samo povrijedio pravo građana na protest i izražavanje stavova, već je i politički ohrabrio nasilnike da se obračunaju sa neistomišljenicima, te povrijedio Ustav, javili su hrvatski mediji.

Ženska mreža Hrvatske zatražila je juče od tužilaštva da pokrene krivične postupke protiv lica koja su im prijetila nasiljem, te bačenim predmetima povrijedila četvoro učesnika antiratne protestne akcije.

Na Trgu bana Јelačića u Zagrebu sinoć su protestovali aktivisti više nevladinih udruženja zbog veličanja ratne pobjede 1995. godine, a učesnike protesta je čuvao policijski kordon.

Pripadnici hrvatskih udruženja proisteklih iz rata organizovali su kontraprotest, tokom kojeg su se nagurivali sa policijskim kordonom, dobacivali uvrede i prijetnje učesnicima protesta, a bilo je i nasilnih postupaka prema učesnicima antiratnog protesta.

SRNA