U hramu Svetog preobraženja u Zagrebu danas je održan parastos svim nevino postradalim žrtvama tokom operacije hrvatske vojske Oluja, uz poruku da ubijanje i rat nemaju pobjednika.

Parastos je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirijem a prisustvovali su mu ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić sa predstavnicima ambasade i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac sa članovima Srpskog nacionalnog veća, kao i građani i vjernici.

U besjedi nakon parastosa, mitropolit je rekao da je “najveća nesreća za svakog čovjeka ponaosob, za jednu zajednicu i čitav ljudski rod kada čovek čovjeku oduzme život”.

Mitropolit je ukazao da ubijanje i rat zapravo nemaju pobjednika i jedino imaju gubitnike: gubi čovjek, gubi ljudski rod i jedino ima sramotu.

“Nema tog koji je u ratu, tamo gdje ginu nevini ljudi, a da može suštinski pred Bogom, pred vječnoću, pred svetiteljima Božjim, pred onima koji nevino stradaju, da osjeća u srcu svome radost i dobitak. Svi smo u ratu gubitnici, bez obzira na to ko je formalno i naizgled dobitnik“, poručio je mitropolit.

Mitropolit Porfirije je kazao da je srpski narod dužan da se sjeća svih nevino postradalih bilo gdje i bilo kada, nezavisno od toga kom narodu pripadaju.

“To za onoga ko se trudi da bude autentičan čovek, da bude dostojan imena ljudskoga, nije važno. Ne postoje naše, vaše i njihove žrtve, sve nevino postradale žrtve su naše – ljudske žrtve. One nas podsjećaju na to da je lako sjećati se svojih žrtava, da je lako vidjeti dobro u sebi, ali je teško vidjeti svoj promašaj i svoj grijeh i nije lako poštovati ‘tuđe’ žrtve”, naveo je mitropolit, saopštila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.

Tanjug