Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je dvadesetogodišnja saradnja Prijedora i italijanske pokrajine Trentino ostavila veliki trag u gradu Prijedoru.

“Neki objekti će trajno služiti potrebama naših građana, a u njihovoj izgradnji učestvovali su upravo Italijani iz ove porkrajine putem Udruženja Program Prijedor iz Trenta”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon prijema za italijansku delegaciju.

On je naveo da je, zahvaljujući saradnji sa Udruženjem Program Prijedor iz Trenta u ovih 20 godina mnogo Prijedorčana posjetilo italijansku pokrajinu Trentino i da je dolazak brojne delegacije iz Italije samo produbljivanje i otvaranje novih oblika te saradnje.

“Naši voćari su se čudili kako voćari u Italiji rade, a sada i sami primjenjuju iskustva koja su tamo stekli. Posljednje na čemu se radi je razmjena praksi u školama što će, takođe, doprinijeti usvajanju novih znanja“, dodao je Pavić.

On se ponovo zahvalio prijateljima iz Italije na pomoći pruženoj Prijedoru i Prijedorčanima tokom velikih poplava 2014. godine.

“Uvijek se na takvim iznenadnim i vanrednim događajima vide prijatelji, a oni su pokazali da su zaista naši prijatelji pruživši nam veliku podršku u popavama”, podsjetio je Pavić.

Načelnik opštine Lavis Andrea Brunjara rekao je da italijanska delegacija u Prijedoru boravi povodom 100 godina rudarenja, podsjetivši da su ljudi iz Lavisa prije mnogo godina došlu u Prijedor i ostavili svoj trag.

“U međuvremenu vidimo da je Prijedor postao jedan moderan i lijep grad. Možemo da garantujemo s naše strane da ćemo nastaviti saradnju i našu podršku Prijedoru i BiH na evropskom putu”, rekao je Brunjara.

Predsjednik Udruženja Program Prijedor i od ove godine počasni građanin grada Prijedora Kristina Bertoti rekla je da voli Prijedor i da voli mir i da je ovdje s ciljem da mir bude na svakom koraku i da Prijedor bude sve bolji i bolji.

“Cilj je da vidimo koje aktivnosti bi mogle LJubiji vratiti stari sjaj. Pokušaćemo zajedno da u razvojnu strategiju Prijedora uvrstimo očekivanja, želje u potrebe građanja LJubije i da zajedno sa partnerima opština i gradova pokrajine Trentino učinimo šta je moguće”, najavila je Bertotijeva.

Ona je pozvala građane Prijedora da sutra dođu u LJubiju na prvu u nizu manifestacija kojima će ove godine biti obilježena stogodišnjica rudarenja u ovom kraju.

Osim Brunjare i Bertotijeve, među gostima iz Italije su i predsjednik Skupštine opštine Lavisa Paolo Fakeris, načelnik Odjeljenja za kulturu i međunarodnu saradnju grada Trenta Andrea Robol, načelnik Odjeljenja za socijalnu politiku i međunarodnu saradnju opštine Kavaleze Đuzepina Vanco, te članovi Upravnog odbora Udruženja Program Prijedor Dario Pedroti, Paolo Parmezan, Silvano Pedrini, Anamarija Fronca, Ecio Pilati, Anselmo Bacanela i Flavio Koradini.

SRNA