Bogata prirodna i kulturno-istorijska raznolikost Republike Srpske, a tako i grada Prijedora ima kvalitetne preduslove za razvoj turizma. Seoski turizam mogao bi da postane aktuelan u prijedorskoj regiji.

Prirodne i kulturne raznolikosti, bogata ponuda tradicionalnih jela i pića preduslov su za razvoj seoskog turizma. Mi smo posjetili jedno takvo domaćinstvo u Petrovom Gaju, koje ima potencijala za ovaj vid turizma. U gradskoj turističkoj organizaciji kažu,za seoskim turizmom potražnja je velika.

Slavica Šabić iz Petrova Gaja kaže, kroz selo prolaze mnogi turisti u potrazi za odmorom u prirodi i tradicionalnim jelima i pićima. Ova domaćica u svom domaćinstvu, posjetiocima bi mogla dosta toga da ponudi.

– Didaktičku farmu za škole, pošto imam životinje mogla bih objasniti kako se šta dobija od životinja – kaže Šabićeva.

Ozbiljnijeg razvoja seoskog turizma još nema, i pored želje, jer se čeka na usvajanje novog Prijedloga zakona o ugostiteljstvu. Izmjenama i dopunama ovog zakona domaćinstvima će biti omogućeno bavljenje seoskim turizmom.

Seoski turizam privlači strane turiste, koji nerijetko svrate u prijedorsku turističku organizaciju, tražeći odmor na selu. Slavica Šabić smatra da bi proizvodi podno Kozare bili primamljivi. Domaći sir, kajmak, raznovrsno povrće – samo su dio onoga što se može pronaći u njenom domaćinstvu.

I tako Slavica proizvodi u nadi da će jednog dana ovim selom prolaziti turisti. Pored svih blagodati koje nudi sjeverozapadni dio Srpske  seoski turizam poboljšao bi ekonomsko stanje seoskih domaćinstava.

RTRS