Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu bi uskoro trebalo da objelodani optužnice za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” – tako bi najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata u kome je prognano oko 220.000, a ubijeno i nestalo oko 2.000 Srba dobilo i pravni epilog.

Za sada se ne zna koliko će hrvatskih državljana biti obuhvaćeno optužnicama, ali postoji informacija da će daleko premašiti brojku od 50 predmeta, sa koliko se do sada licitiralo, navodi list.

To bi, kako navodi beogradski list, mogla biti satisfakcija za žrtve i njihove porodice, iako se preživjeli i dvije decenije nakon monstruoznog zločina bore da ne budu samo “na papiru” građani prvog reda u Hrvatskoj, da otkriju sudbinu svojih najmilijih i vrate svoju imovinu.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća naveo je da vrijednost novca koju Hrvatska duguje za otete srpske stanove i kuće i za neisplaćene penzije ukupno iznosi dvije milijarde evra.

“Hrvatska Srbima duguje oko 1,2 miliona mjesečnih penzija. Oko 220.000 prognanih Srba nikad nije ostvarilo svoja prava u procesima privatizacije”, rekao je Puzigaća.

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir tvrdi da povratka u Hrvatsku nema. “Od 2002. do 2013. oko 15.000 ljudi vratilo se iz Srbije u Hrvatsku, ali je iz Hrvatske u Srbiju došlo njih oko 35.000”, istakao je Budimir.

Večernje novosti