Na groblju Svete Ekatarine u Gornjem Selištu, gdje su prošle godine ekshumirane dvije masovne grobnice s ukupno 56 stradalih 1995. godine, danas je održana komemoracija u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon hrvatske akcije “Oluja”, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća /SNV/.

“Naša je dužnost da se molimo da Gospod ovjenča njihova lica mučeničkim oreolima. Molimo se i njima da budu molitvenici kako bi Gospod do nas pronašao, ne toliko težak, stradalan i krstonosan put spasenja kao što su imali oni”, rekao je glinski paroh Slobodan Drakulić nakon održanog parastosa.

Okupljeni mještani, predstavnici SNV-a, Ambasade Srbije u Hrvatskoj, te lokalni i županijski funkcioneri na groblju su položili vijence i cvijeće, te zapalili svijeće.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je jučerašnji dan u Kninu kod mnogih Srba izazvao zebnju koja traje i danas.

“Poruke koje smo čuli, simbole koje smo vidjeli i postupke kojima smo svjedočili su dokaz da dominira neprijateljstvo, mržnja i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću”, rekao je Pupovac.

Pupovac je naveo da se društvo u Hrvatskoj treba osloboditi zebnje.

“Slobodu nećemo dobiti ako ćemo ćutati, okretati glavu i reći da je to demokratija. Nije to zebnja samo za nas, nego i ovu državu i njenu budućnost”, zaključio je Pupovac.

On kaže da su se okupili u Gornjem Selištu da bi se sjetili svih onih koji su stradali u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. godine, bez obzira kojem narodu pripadaju.

“Mi među mrtvima ne pravimo razliku. Kažemo to na ovome mjestu na kojem drugi, prije svega država, ne govori kao što govorimo mi i ne sakuplja žrtve u zajedničku bol”, rekao je Pupovac.

On kaže da su se okupili da bi imali snage i nadahnuća za praštanje prema onima koji su počinili zlo i da bi vidjeli gdje su i sami zgriješili.

“Svako stradanje i svaka smrt, posebno nedužnih ljudi ima smisla ukoliko nakon toga uslijedi život bez mržnje, život u dobrobiti i napretku. Mi, nažalost, ne možemo reći da je to stanje našega društva danas, a pogotovo ne možemo reći da je to stanje u sredinama u kojima živi srpska zajednica u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

U akciji hrvatske vojske “Oluja” sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije protjerano je oko 250.000 Srba, a ubijeno i nestalo oko 2.000 Srba.

SRNA