Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom srpskom kandidatu za generalnog sekretara UN Vuku Јeremiću da je izborom u najuži krug kandidata za tu funkciju pokazao da Srbija danas ima kadrove koji mogu obavljati najsloženije i najodgovornije poslove u međunarodnoj politici.

Dodik je naveo da je plasman u treći krug glasanja uspjeh i priznanje i Јeremiću i državi Srbiji.

“Želim da Vam u ime naroda Republike Srpske i svoje lično ime čestitam na izboru u najuži krug kandidata za tako visoku i izuzetno važnu međunarodnu funkciju”, naveo je Dodik.

On je istakao da sa velikom nadom i pažnjom prati glasanje za generalnog sekretara UN, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

“Obradovala nas je informacija da ste ušli u treći krug glasanja za generalnog sekretara. U iščekivanju konačnih rezultata, želimo Vam da preuzmete funkciju generalnog sekretara UN na dobrobit cjelokupnog miroljubivog svijeta, kao i Srbije i Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Na vrhu tabele kandidata za generalnog sekretara UN, poslije drugog kruga glasanja u Savjetu bezbjednost UN, je Antonio Gutereš sa 11 pozitivnih glasova, tri više od Јeremića.

Јeremić je na prvom mjestu one grupe za koju je originalno i bilo zamišljeno da će dati generalnog sekretara – a to je region istočne Evrope.

SRNA