Greške drugih vozača umeju da budu frustrirajuće, ljudi koji ne poštuju propise, oni koji voze bezobrazno, kao da je put samo njihov… Ali zašto nas to toliko izbaci iz takta, čak i ako agresivne reakcije nisu u našoj prirodi?

Bes sam po sebi je emocija kao i svaka druga, ali može biti jako opasan ako nas uhvati dok vozimo, a upravo tad nas hvata i brže i snažnije nego pod “normalnim” okolnostima.

Dr Sten Stejndl i dr Džejms Kirbi, sa Univerziteta u Kvinslendu istraživali su šta stoji iza ovog “besa za volanom”. Kad nas neko iznervira u saobraćaju, često sami sebe iznenadimo reakcijom. Pobesnimo u sekundi, i dešava se da psujemo, vičemo, gestikuliramo na način na koji inače ne bismo. Ponekad čak dolazi i do slučajeva ekstremnog nasilja, koji završe i u novinama, što je samo još jedan dokaz koliko je taj “bes za volanom” opasan.

Bes pokreće određeni postupak drugog vozača, koji vozi sporije, menja trake bez propisne signalizacije… Svim tim situacijama zajedničko je to što mi doživljavamo taj postupak kao pretnju ili kao ometanje. A onda, u zavisnosti od pola ili godina drugog vozača, tipa automobila koji vozi, ali i našeg raspoloženja u tom trenutku reagujemo na određeni način.

Problem je u tome što tada najčešće sebe doživljavamo kao centar sveta (“NAMERNO me je isekao”), preuveličavamo opasnost (“mogao je da me UBIJE”), generalizujemo (“starim ljudima treba ODUZETI DOZVOLE”, “ŽENAMA nije mesto za volanom”), pa su i reakcije u skladu sa tim – preterane. Osim toga, dok vozimo, osećamo određenu ‘anonimnost’, pa smo skloniji psovanju i pretnjama nego što inače.

Šta možete da uradimo? Imajte ovo UVEK u vidu:

Čak 80 odsto vozača veruje da vozi bolje od drugih ljudi, što je statistički nemoguće.

Uvek imajte obzira prema drugima. Svi smo u saobraćaju zajedno, i zastoji, predugo crveno, gužva, kiša smetaju i drugim vozačima, ne samo vama.

Drugi vozači ništa ne rade samo da bi vas iznervirali. Ako neko nije krenuo iste sekunde kad se upalilo zeleno na semaforu, nemojte biti idiot koji će odmah da zalegne na sirenu.

Nemojte se “svetiti”. Malo je verovatno da vas je taj neko namerno “isekao”. Ništa nećete postići ako ga jurite da mu vratite istom merom.

Umesto da lovite tuđe greške, besno mlatite pesnicom kroz prozor i psujete, gledajte svoja posla i vodite računa o tome kako vi vozite. To je najbolji način da bezbedno i brzo stignete tamo kud ste pošli.

prijedor24h/Dnevno