Današnji dvadesetogodišnjaci manje se upuštaju u seks od svih ranijih generacija u posljednjih 90 godina, odnosno od 1920-ih na ovamo, pokazalo je novo istraživanje.

To je u suprotnosti s tvrdnjama o generaciji navučenoj na seks, kakve šire mnogi konzervativci, ali i neke suvremene aplikacije za traženje partnera poput Tindera i Grida, prenosi Index.hr.

Stručnjaci sa Univerziteta Florida Atlantic u istraživanje su krenuli uvjereni da su mladi danas promiskuitetniji od svojih roditelja, ali rezultati su ih iznenadili.

Pokazali su da oko 15 posto mladih u dobi između 20 i 24 godine nije imalo seksualnog partnera još od 18. godine života.

Poređenja radi, samo je šest posto mladih rođenih u 60-ima u istoj su dobi bilo spolno neaktivno.

– Ova studija je u ozbiljnoj suprotnosti s raširenim tvrdnjama prema kojoj su dvadesetogodišnjaci navučena generacija kakvu šire aplikacije za traženje partnera poput Tindera prema kojima mladi traže samo kratke veze i učestali slobodan seks – rekla je Ryne Sherman, koautorica istraživanja, profesorica psihologije na Charles E. Schmidt College of Science na Florida Atlantic University.

Mada je studija provedena u SAD-u, slični trendovi bilježe se i u razvijenim evropskim zemljama. Primjerice u Velikoj Britaniji 2014. godine zabilježeno je oko 23.000 slučajeva tinejdžerske trudnoće, koliko ih je posljednji put bilo prije 45 godina.

Istraživanje je pokazalo da je porast spolne neaktivnosti, kada se uporede generacije 60-ih i 90-ih, veći kod žena (sa 2,4 posto na 5,4 posto) nego kod muškaraca (sa 1,7 posto na 1,9 posto).

Avaz