Polaganjem vijenaca i okupljanjem kod spomenika Rudolfu Arčibaldu Rajsu u Topčiderskom parku, obilježeno je 87 godina od smrti ovog istaknutog humaniste, kriminologa i dokazanog prijatelja srpskog naroda.

Predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da je veoma značajno što je država odlučila da se u okviru datuma koji se obilježavaju kao dani sjećanja na Prvi svjetski rat uvrsti i datum smrti Arčibalda Rajsa.

“Kao Beograđanin, mogu da kažem da je čast što smo u svojoj istoriji imali takvog sugrađanina. Malo je ljudi kao što je on, koji su iskazali takvu ljubav i pripadništvo narodu kojem po rođenju nije pripadao”, rekao je Nikodijević, saopštila je Uprava Grada Beograd.

Prema njegovim riječima, Rajs je za veoma kratko vrijeme uspio da bolje nego iko opiše Srbe u svojim knjigama, da zavoli njihovu slovensku dušu i da do kraja života ostane da živi u Srbiji i tu bude sahranjen.

“Važna je i njegova istorijska uloga jer je bio čovek koji je došao u najteže vreme za srpski narod – 1914. godine, te širio istinu o zločinima i zverstvima koje su počinile austrougarska, nemačka i bugarska vojska nad nedužnim srpskim civilnim stanovništvom”, rekao je Nikodijević.

SRNA