Vredni dečak Jovan Gajić (8), već poznat kao mali malinar sa Manjače, seo je danas na časak u ministarsku fotelju u Banjaluci.

U Vladu RS je, po dogovoru, došao sa sestom Jovanom i majkom Božanom, da vidi gde radi ministar prosvete i kulture, Dane Malešević.

Pre desetak dana ministar je posetio Gajiće u njihovoj kući u Sitnici, kada je pao i dogovor da se poseta uzvrati. Ministar se tada uverio kako marljivi dečak zarađuje da se opremi za školu prodajući maline, a Jovan je danas dobio priliku da vidi gde i kako radi ministar. Nije zaboravio ni svoj prepoznatljivi šešir, koji ga u vrućim danima, štiti od sunca.

– Lepo je i sviđa mi se. Sedeli smo, popili sok i pričali o polasku u školu, knjigama i odeći. Sada imam sve što je potrebno za školu i ne treba mi više ništa. Ministar je obećao da će nam kupiti i patike i hvala mu. I hvala svima – skromno kaže Jovan, koji je hrabro odgovarao na pitanja okupljenih novinara, te imao priliku da vidi i kako to izgleda kada i ministar mora da odgovara na brojna pitanja.

Prodaja sezonskog voća pored puta i dalje, kaže Jovanče, ide dobro, a trenutno prodaje kupine po ceni od pet maraka. Nastaviće, dodaje, da radi i nakon što krene u školu, sve dok bude kupina.

Ministar Malešević smatra da je Jovan dobar primer kako decu treba vaspitavati da budu vredna i radna.

– Ovo nije sistem da dete radi, već se dosetio, sa roditeljima da pokuša na neki način da sebi obezbedi knjige. I ovo je na neki način za njega bila igra, a on kroz to privređuje. Mislim to da nije veliko zlo. Deca na selu su uvek nešto radila i rezultat tog rada se vidio u školi, jer su sticali radne navike i bili mnogo bolji i u učenju, i u ponašanju, i u vladanju i mislim da to i danas treba negovati – kaže ministar Malešević.

Nada se da će ovaj primer podstaknuti i druge ljude da pomognu porodicama u svojoj okolini, koje teško žive, da decu opreme za školu.

Blic