Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da prepotentnost koju pokazuju u Odjeljenju za javnost američke Ambasade u BiH u vezi sa odlukom o referendumu o Danu Republike Srpske govori o tome da oni pokušavaju da kreiraju odnose u BiH, grubo se upliću u rješavanje unutrašnjih pitanja, žele da upravljaju u procesima BiH, naglasivši da javnost u Srpskoj treba da odbaci takve stavove.

On je poručio da će referendum o Danu Republike biti održan, da je tu odluku donijela Narodna skupština Republike Srpske, odnosno sve političke partije iz Srpske.

Dodik je rekao da se ponovo povodom događaja u BiH, posebno u Republici Srpskoj oglasilo famozno Odjeljenje za odnose s javnošću američke Ambasade. “Naravno, samo naivni vjeruju da je to neko drugi radio, a da nije pod upravom najodgovornih ljudi te ambasade”, rekao je Dodik.

On ističe da se elementarno nepoznavanja ili nehtijenje da se govori na tačan činjenički način najbolje vidi u činjenici da pokušavaju ponovo da krive nešto političare vezano za odluku o referendumu, a sasvim doboro znaju da je tu odluku donijela Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši zakonodavni i politički organ.

Dodik kaže da nije iznenađujuće što ne poštuju nikoga što se tiče Srpske i nastoje da stvore utisak samo krivice kod Republike Srpske.

On je napomenuo da očigledno držanje lekcija i miješanje u unutrašnje stvari zemlje, prije svega, u unutrašnje stvari u BiH i Republici Srpskoj ostaje dominantno karakteru te ambasade, koja sa visine pokušava da održi lekcije o tome na koji način treba neko da se ponaša.

“Naravno da je to nedopustivo i da to treba odbaciti”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da iako dolazi sa tog mjesta i iz te ambasade, sa gnušanjem sluša preporuke koje zanemaruju osnovne stvari.

“To je činjenica koju govore da treba da prihvatimo kao navodni zakon BiH o praznicima, a da mi nemamo pravo da imamo svoje praznike i da je prethodno potpuno mimo bilo kakvih demokratskih uzansi ili bilo kakvih pravila, pogotovo u ovakvoj zemlji kakva je BiH, opet zahvaljujući ljudima iz američke Ambasade Ustavni sud donio takvu odluku da je putem tri stranca i dva Bošnjaka zajedno preglasali i donijeli odluku kojom bi trebali da promijene shvatanja i gene, rođenje i sve ostalo u Republici Srpskoj i to je naravno neprihvatljivo”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da je odluku o referendumu donijela Narodna skupština Republike Srpske, nije donio nijedan političar, da su je donijele sve političke partije iz Republike Srpske i da nije bilo dileme u tom pogledu, te da je i Ustavni sud Srpske rekao i potvrdio da nema štete za Bošnjake u ovom slučaju.

Dodik kaže da se sve to ignoriše i drži se predavanje i Ustavnom sudu Republike Srpske, što je prepotentno za Odnose s javnošću američke Ambasade

Prema njegovim riječima, ta prepotentnost, koju pokazuju u tom Odjeljenju za javnost američke Ambasade govori o njima najviše, a to je da oni pokušavaju da kreiraju odnose u BiH, grubo se upliću u rješavanje unutrašnjih pitanja, žele da upravljaju u BiH u procesima.

“Mislim da javnost u Republici Srpskoj treba da odbaci takve stavove”, istakao je Dodik.

“Ali u svakom slučaju, bilo bi veoma interesantno čuti lični stav američke ambasadorke, jer mi ovdje u BiH obično mislimo da ono što dolazi iz Odjeljenja za javnost američke Ambasade najčešće pišu lokalni službenici koji su mahom Bošnjaci zaposleni iz Sarajeva i koji se obračunavaju putem takvog resursa koji se zove američka Ambasada sa nama u Srpskoj”, rekao je Dodik.

“Referendum će se održati, on neće biti storniran, niti je to moguće”, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da se visoki predstavnik u BiH pokazao kao neko ko je radio protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava i da najmanje ima prava da drži predavanja o bilo kakvim zakonitostima, o poštivanju međunarodnog prava.

“Visoki predstavnik je upravo masovno kršio Dejtonski sporazum uz političku arbitražu i podršku američke Ambasade i to je nešto što mi savršeno dobro znamo”, dodao je Dodik.

Srpskom narodu, kako je rekao, vrijeđaju inteligenciju kada misle da će narod pristati da mu Bakir Izetbegović ukine Dan Republike.

“To je zaista prepotentno, a ako je i od Amerikanaca, previše je”, zaključio je Dodik.

Iz američke Ambasade poručuju da “nije u interesu građana Republike Srpske da njihovi lideri nastave aktivnosti u vezi sa referendumom, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Dejtonskog sporazuma ili ustavnog poretka i koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti, stabilnosti i prosperitetu BiH”.

Iz Ambasade Velike Britanije ističu da su zabrinuti jer je to referendum o pitanju na koje je Ustavni sud BiH, najviši sud u BiH, već odgovorio u jasnoj odluci.

Kažu da nije u interesu građana Republike Srpske da njihovi lideri nastave aktivnosti u vezi s referendumom.

Navode da je referendum u Republici Srpskoj prijetnja bezbjednosti i stabilnosti BiH.

Držanje lekcija i miješanje u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske ostaje dominantni karakter ove ambasade, koja pokušava da drži lekcije i to treba odbaciti, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

RTRS