Porodice poginulih i nestalih Srba najavljuju podnošenje krivične prijave protiv Amora Mašovića.

Razlog za to je nezapamćeni govor mržnje, koji je, prema njihovim riječima, bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH koristio prilikom svog nedavnog gostovanja na Televiziji Sarajevo.

Mašović je tada, između ostalog, ustvrdio da vlasti u RS i porodice srpskih žrtva “manipulišu brojem nestalih Srba u Sarajevu”, pri tom ih optužujući da su na deponiju u Buća potoku, mjestu na kojem još uvijek nije završena ekshumacija posmrtnih ostataka do sada neutvrđenog broja ubijenih Srba, donosili kosti ljudi koji su, prema njegovim tvrdnjama, za vrijeme rata umrli prirodnom smrću u Psihijatrijskoj klinci u Sokocu?!

“Ekshumacija u Buća potoku razvlači se unedogled da bi se opravdale manipulacije o broju ubijenih Srba u Sarajevu. Cilj je bio da se iz grobalja izvadi što veći broj žrtava da bi se, eto, pokušalo dokazati da su izjave o 10 ili 12.000 ubijenih sarajevskih Srba vjerodostojne”, izjavio je Mašović.

Skandalozni nastup na TVSA, bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH, začinio je zapaljivom odbranom morbidne instalacije RS kao “masovne grobnice”, koju je prije mjesec dana u centru Sarajeva postavilo izvjesno nevladino udruženje od nazivom Građanska Anti-Dejton grupa.

“Oni koji su postavili tu instalaciju napravili su samo jednu grešku. Na malom prostoru, kakav je onaj ispred BBI centra, nisu mogli da prostru 3,5 miliona kostiju, koliko je do sada ekshumirano na prostoru manjeg entiteta”, rekao je Mašović.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, Milan Mandić kaže da je samo u “tragičnoj i konfuznoj državi”, kakva je, prema njegovim riječima, BiH, moguće da neko kao što je Amor Mašović, već više od dvije decenije rukovodi procesom traženja nestalih.

“Mašović je poznati srbomrzac još iz predratnog vremena, a zatim je za vrijeme i poslije rata svoju mržnju samo iznova dokazivao. Vrijeme je da svoje monstruozne tvrdnje dokaže pred sudom. Samo u BiH je moguće da se na čelu Instituta za nestale nalazi profesionalni političar i višegodišnji delegat SDA u Parlamentu FBiH, iako je statutom tog istog instituta propisano da to mora biti nestranačka ličnost”, kaže Mandić.

Mitrović: Bez poštovanja za Mašovića

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljko Mitrović, kaže da skandalozne izjave Amora Mašovića pokazuju da se radi o čovjeku koji je s pravom izgubio minimum poštovanja kod predstavnika srpskih žrtava.

“Sa Mašovićem se jedino možemo sastajati na sudu”, kaže Mitrović.

Blic