Književnik i novinar Miljenko Јergović izjavio je danas da su Hrvati bili bolji prije nego što su ušli u Evropsku uniju i da se pribojava da će se isto desiti i Srbima kada uđu u Uniju.

“Bojim se da ćete se ponašati kao Hrvati čim uđete u Uniju. I Hrvati su bili bolji prije nego što su ušli. Kad uđeš, više se ne moraš praviti fin. To je loše”, rekao je Јergović u intervjuu za “Blic”.

Јergović kaže da su danas hrvatske elite “mahnitije od srpske” i da je tu razlog u osjećaju nadmoći i međunarodnog legitimiteta.

“Oni su, kako kaže ministar spoljnih poslova Miro Kovač, Evropska unija. Pazite, ne kaže Kovač da su Hrvati u EU, nego da su oni lično Evropska unija”, primjećuje Јergović.

Na pitanje da li može da definiše korene mržnje između naroda koji govore istim jezikom, Јergović odgovara da je tu riječ o “teroru malih razlika”.

“Hrvati bi da se jako razlikuju od Srba, ali im ne ide. Srbi bi da Hrvatima dokažu da su oni u stvari Srbi katoličke vjere i čude im se što su tako zadrti, pa bi da budu nešto drugo. Svi naši ratovi u devedesetim vodili se se za veće razlikovanje”, rekao je Јergović.

On dodaje da se, iako se činilo da su to bili ratovi za teritoriju, ratovalo za kulturu i identitet.

“Naši ratovi su bili i još uvijek jesu kulturni ratovi. Valjda nam je sve drugo nekulturno osim ratova”, naveo je Јergović.

Komentarišući nedavnu izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da je Drugi svjetski rat završen, Јergović kaže da nije tako.

“Taj rat će biti završen kada budemo imali zajedničku istinu ili zajedničku naraciju o njemu. Ne samo da Drugi svjetski rat u Јugoslaviji nije završen, nego smo do njegovog kraja danas dalje nego što smo bili 1945.”, mišljenja je Јergović.

Blic