Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ambasador SAD Morin Kormak svojim izjavama kreira nestabilnost u BiH i da radi isključivo u funkciji bošnjačke politike.
“Ona kreira nestabilnost. To je ono što radi sadašnja američka ambasadorka”, rekao je Dodik novinarima u Srebrenici, komentarišući izjave Kormakove na “Tviteru” da protivljenje referendumu o Danu Republike Srpske nije njen stav, već aktuelna politika američke Vlade.

Dodik je istakao da Vlada SAD sigurno nije raspravljala o tome da li da podrži ili ne referendum u Republici Srpskoj i da je to “priča za naivne”.

“Mislim da su lokalni Bošnjaci iz Sarajeva koji rade u Ambasadi SAD, koja je upletena u mnoge stvari ovde, to napisali, a da Kormakova nije mogla da izbjegne da ih podrži”, naglasio je Dodik.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izrazila je u video-poruci, koju je prekjuče objavila na “Tviteru”, oštro protivljenje Ambasade na čijem je čelu da u Republici Srpskoj bude sproveden referendum o 9. januaru kao Danu Republike.