Boraveći danas u Srebrenici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao da je u tu općinu došao zbog dvije stvari, te da je ova posjeta ranije zakazana i to je razlog što se nije sastao s bošnjačkim predstavnicima lokalne vlasti.

Dva pitanja

“Ovdje sam zbog dva ključna pitanja za RS, a to je predstojeći referendum i oktobarski lokalni izbori. Dobro je što su u Srebrenici srpske političke partije okupljene oko Mladena Grujčića, zajedničkog kandidata za načelnika Opštine. Uvjeren sam u njegovu pobjedu i na taj način ovdje će se kreirati nova dimenzija lokalne vlasti, koja neće biti usmjerena ni protiv koga i koja će težiti da bude objektivna” , rekao je Dodik.

Osvrćući se na rad dosadašnje vlasti u Srebrenici, Dodik je naglasio da je ona zapostavila srpsko stanovništvo i zloupotrijebila svaku vrstu domaće i međunarodne i druge pomoći, pa i onu od Vlade Srbije.

Kako tvrdi, “sredstva Srbije žele iskoristiti u neke svoje projekte, kao što je most na Oštrici, koji vodi do vikendice aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića, dok se do srpskih sela dolazi izlokanim putevima”. Sredstva Vlade Srbije ovdje se, navodi Dodik, ne upotrebljavaju objektivno i o tome će upoznati tamošnju vlast.

“Ideja poslanika u Parlamentu BiH Sadika Ahmetovića i podrška Durakovića o izdvajanju Srebrenice iz RS je prazna priča” , poručio je Dodik, objašnjavajući da je Srebrenica teritorijalno integrisana u RS. Pitanje teritorijalnog razgraničenja BiH uređeno je Aneksom dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje je dato pravo entitetima da odluče kome će pripasti neka teritorija.

Antiustavna tvorevina

Osvrćući se na rad Ustavnog suda BiH, američke i britanske ambasade u našoj zemlji, Dodik tvrdi da sud radi po nalogu bošnjačkih političara i da je slična situacija i s radom američke ambasadorice.

“Američka ambasada je je sluga Bošnjaka, ambasadorica ne radi svoj posao. Ona samo provodi saopćenja, po nalogu bošnjačkih političara. Nama je jasno da se ambasdorica ne miješa u svoj posao i da njen posao kreiraju lokalni Bošnjaci uposleni u toj međunarodnoj instituciji” , kazao je Dodik.

Za Sud i Tužilaštvo BiH kaže da su antiustavna tvorevina i da rade po političkom modelu, jer “o svemu odlučuju tri bošnjačka i dva međunarodna suca i jasna nam je njihova namjera”.

Komentarišući najavljenu zajedničku tužbu bošnjačkih roditelja, čijoj se djeci uporno u đačke knjižice i svjedočanstva upisuje bošnjački jezik, Dodik je naveo da od tužbe nema ništa, te da je jasno da Bošnjaci govore bošnjačkim jezikom.

“Kada se budu otvorili svi dosieji, svima će biti jasno da se u Srebrenici nije dogodio genocid i ja ga nikada neću priznati. Poručuju ko ne prizna genocid ne treba dolaziti u Srebrenicu. Neka znaju, ja neću doći. Trebaju da znaju da je Alija Izetbegović žrtvovao Srebrenicu radi bombardovanja položaja srpske vojske” , poručio je Dodik.

Avaz