Odnos zajedničkih institucija i bezbjednosnih agencija na nivou BiH prema terorizmu i realnoj opasnosti od terorizma je vrlo loš, dok su širom Bosne i Hercegovine aktivni džihadistički kampovi za obuku, koji šalju borce na ratišta i Siriji i na drugim mjestima- ocijenio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

U organizaciji “Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske” Galijašević je u Trebinju govorio na tribini o temi “Terorizam i svjetska politička kretanja”.

Kritički se osvrnuo na, kako je rekao, blag odnos Suda i Tužilaštva BiH prema izvršiocima terorističkih djela. “Sa džihadističkim ratnicima se sklapaju sramne pogodbe, gdje oni svoje zatvorske kazne otplaćuju novcem, a sud im dosuđuje niže kazne nego počiniocima koji obiju kiosk ili benzinsku pumpu.

“Istovremeno, teroristički napadi u Zvorniku, Rajlovcu, pa i napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici još nisu istrženi”, rekao je Galijašević.

– Terorizam koji imamo ovdje nije bosanskohercegovački terorizam, to je dio globalne terorističke i džihadističke mreže koja im a za cilj stvaranje kalifata, dodao je Galijašević.

RTRS