Skoro je nemoguće smejati se kada pokušamo da golicamo sami sebe, a razlog zbog kojeg je to tako otkriva nam iznenađujuće stvari o mozgu i svesti.

Naučnici su dokazali zašto nije moguće da sami sebe zagolicamo, a sve ovo uz pomoć interesantnih eksperimenata, koji pokazuju kako mozak funkcioniše.

Neki ljudi su osetljiviji na golicanje nego drugi, ali niko ne može sam sebe da zagolica. Razlog je svesnost svojih pokreta, odnosno ono kako ih vidite i doživljavate.

Da biste zaista razumeli o čemu se radi, treba da izvršite jedan eksperiment

Zatvorite jedno oko i lagano pomerajte očnu jabučicu ka otvorenom oku i na kontra stranu. Ukoliko ponovite ovo više puta učiniće vam se kako se sve oko vas pomera, iako znate da to nije tačno. Kada otvorite oko, opet će vam se činiti da se sve kreće. U oba slučaja vaše shvatanje je lažno, ali ga vi tako doživjlavate samo kad žmurite. Drugog slučaja niste svesni.

Isti slučaj je i kada okrenete glavu okolo po prostoriji i onda zažmurite. Ono što tada vaš mozak registruje je pomeranje stvari po sobi. Naime, mrežnjača pamti smenjivanje slika, pa ih impulsima šalje do mozga, koji ih kao takve i prepoznaje.

A sad eksperiment sa golicanjem

Kada pokušate da zagolicate sebe, vi pomerate ruke što mozak registruje i čulo dodira je već spremno i samim tim manje osetljivo. Skroz je drugačija situacija kada vas neko drugi golica.

Da bi to dokazali, naučnici su dali robot-ruku ispitanicima i zatražili da njom zagolicaju sebe. Uspeli su na nekoliko sekundi, dok do mozga ne stigne informacija o pokretu. Zapravo, ovde je “viđenje pokreta” prvo usmereno na veštačku ruku, a zatim na pokret svojom rukom i to daje mozgu prostor da primi signal o golicanju, ali jako kratko.

24sata