Tužilaštvu Haškog tribunala

Zato što su, zajedno sa svojim pobratimom Obilić Milošem, pripadali tajnom viteškom redu Zmaja, srpskoj nevladinoj humanitarnoj organizaciji koja se bavila ubijanjem Turaka.

Zato šo su, koristeći poznavanje turskog jezika, uoči Kosovskog boja uhodili tursku vojsku, utvrđivali njeno brojno stanje i prisluškivali razgovore turskih vojnika, čime su počinili krivično djelo špijunaže.
Zato što su po turskom taboru širili laž da Srba i Rusa ima 300 miliona, čime su počinili krivično delo širenja panike i uznemiravanja javnosti, što je izazvalo nesanicu kod turskih vojnika, koji su početak Kosovskog boja dočekali potpuno neispavani i mamurni, pa nisu mogli da se ravnopravo bore sa dobro naspavanim Srbima.

Jedan od učesnika bitke na strani turske vojske, zaštićeni svedok Kučuk Sonja Biserko, tvrdi da je zbog lažnih informacija koje su kroz turski tabor širili Toplica Milan i Kosančić Ivan njen pobratim turski car Murat bio toliko uznemiren da je noć uoči bitke popio dvije kutije bensedina, ali opet mučenik oka nije sklopio, jer su mu se na mjesečini od vrba na obali Laba i Sitnice pričinjavali pukovi ruskih kozaka i atamana.

Nakon uhođenja turske vojske, Kosančić i Toplica su Caru Lazaru podnijeli lažni izveštaj, u kojem su brojno stanje turskih vojnika smanjili za trećinu, čime su izvršili krivično delo obmanjivanja nadležnog državnog organa (u konkretnom slučaju predsjednika Kneževine Srbije).

Zato što su u toku Kosovskog boj nad turskim vojnicima primjenili prekomjernu upotrebu sile, ubijajući ih na mrtvo.

Naime, kad su krenuli u juriš prema komandnom mjestu turske vojske na Gazimestanu, sa očiglednim umišljajem da ubiju turskog cara Murata, Toplica Milan, Kosančić Ivan i njihov pobratim Obilić Miloš nisu turske vojnike ubijali na civilizovan način, u pristojnoj i podnošljivoj mjeri, u skladu sa standardima Evropske unije, već su ih ubijali masovno kršeći njihova ljudska prava.

Umjesto da ubijaju samo turske vojnike ispred sebe, dakle u širini koja je dovoljna za prolazak tri konja, i eventualno još jednog konja pride, oni su kroz tursku vojsku napravili čitav koridor 10.

Zaštićeni svjedok je to iživljavanje opisao sljedećim riječima:
„Kud prolazi Kosančić Ivane, tud bi jedna kola prolazila
Kud prolazi Toplica Milane, tud bi dvoja kola prolazila,
Kud prolazi Miloš Obilića tud bi troja kola prolazila“.

Istina, udruženje Turkinja u Beogradu (rospije u crnom) i članovi fan kluba Ratka Mladića iz Sarajeva tvrde da je bilo obrnuto, da je Kosančić Ivan kroz Turke prosjecao put duplo veće širine od Toplice Milana, ali se svi svjedoci slažu da su trojica osumnjičenih napravila koridor kojim su uporedo mogla da prođu šestora kola, što odgovara širini savremenog evropskog autoputa sa po tri kolovozne trake i biciklističkom stazom u oba smjera.

Vještaci građevinske struke su izračunali da su 867 metara koridora
(autoputa), koliko je bila razdaljina od uzvišenja sa kojeg su krenuli u juriš do uzvišenja Gazimestan, na kojem su ubili Murata, osumnjičeni Toplica, Kosančić i Obilić napravili za manje od dvadeset minuta.

Poređenja radi, današnje srpske vlade 867 metara autoputa izgrade za četiri mjeseca.

Press