Ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević podnio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i falsifikovanje službene isprave.

Galijašević je u prijavi naveo da Mektić ima potpuno nelegalnu diplomu, koju je izdao Obrazovni centar hrvatske policije, s kojom je ušao u državnu upravu.

Mektić uzvraća – prijaviće Galijaševića.

Diploma Dragana Mektića nije adekvatna, nevjerodostojna je i ne zadovoljava ni pravne ni obrazovne standarde – tvrdi Dževad Galijašević.

On u krivičnoj prijavi navodi da je Mektić dobio diplomu u kojoj jedna viša škola unutrašnjih poslova MUP-a Hrvatske potvrđuje njegovo zvanje diplomiranog kriminaliste sedmog stepena.

Nijedna viša škola ne može to da potvrdi, niti može da daje zvanje koje se stiče na visokoj školi, tvrdi Galijašević: “To obrazovanje plaća Hrvatska, Mektiću je dakle platila Hrvatska i to obrazovanje je isključivo namijenjeno ljudima zaposlenim u HR policiji. Oni čak stiču obavezu da najmanje dvostruko vrijeme od trajanja školovanja provedu u radnom odnosu nakon diplomiranja.”

Galijašević tvrdi da Mektić nikad nije bio radnik MUP-a Hrvatske. To, kaže, otvara i pitanje da li je Mektić obavještajac hrvatske službe koja štiti njegovu poziciju ne informišući javnost o njegovom radnom stažu.

– Ako to jeste, onda je vrijeme da se njemu zabrani pristup tajnim podacima jer to ugrožava ustavni poredak BiH i to u potpunosti stavlja naše službe bezbjednosti u podređen položaj prema HR tajnim službama, kaže Galijašević.

Odgovara bh. ministar Dragan Mektić. Za našu televiziju u prepisci preko vajbera kratko je odgovorio: “Podnijeću krivičnu prijavu protiv njega za lažno prijavljivanje.”

Bude li Tužilaštvo istraživalo Mektićevu diplomu trebalo bi da razjasni koju je školu, zapravo, Mektić završio. Mektić je ranije za ATV tvrdio da je sve u redu s njegovom diplomom pa i da ima dvije diplome.

I ima dvije diplome, ali su obje u rangu više škole. Јedna iz studija Više upravne škole u Zagrebu i druga iz Visoke škole MUP-a. Ta druga je u rangu više škole – tako se navodi u objašnjenju iz 2009. godine koje je MUP Hrvatske proslijedio svima koji su studirali sa Mektićem i završili do rata tu školu.

MUP Hrvatske: “Ova mogućnost u kojoj se objektivno priznaju veća prava nego što im pripadaju je pravno iskoristiva jedino radi daljnjeg nastavka studija na našem specijalističkom diplomskom stručnom studiju kriminalistike, dok za druge svrhe npr. zaposlenje u državnoj upravi, ta diploma nije dovoljna.”

Koji fakultet je završio Mektić? Upravnu višu školu, kriminalistiku ili, kako tvrdi, Pravni fakultet – studij za unutrašnje poslove? Diplomu na Pravnom fakultetu u Zagrebu sigurno nije, jer je taj fakultet, u dopisu našoj televiziji, još prošle godine, taj podatak demantovao. U odgovoru navode da na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nema, niti je ikada bilo studija za unutrašnje poslove – zvanje diplomirani kriminalista.

RTRS