Kontracepcijske pilule se koriste za sprečavanje neželjene trudnoće, ali, prema podacima novog istraživanja. one čine kosti čvršćim.

Kontracepcijske pilule kod žena održavaju nivo vitamina D u organizmu, a taj zaključak je rezultat istraživanja objavljenog u časopisu “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

Žene koje prestanu koristiti kontracepcijske pilule u želji za trudnoćom rizikuju pad nivoa vitamina D.

Sunce je glavni izvor vitamina D u našem tijelu, ali uprkos tome mnoge žene imaju manjak ovog vitamina.

Zdravlje kostiju je direktno proporcionalno količini vitamina D u tijelu. Ovaj vitamin se brine da se cink, kalcij, fosfat, magnezij i željezno pravilno apsorbuju u crijevima.

“Naše istraživanje je pokazalo da su žene koje su uzimale kontracepcijske pilule sa estrogenom imale veći nivo vitamina D u odnosu na ostale žene. Nismo mogli pronaći nikakve druge razlike u ponašanju poput povećanja vremena provedenog na suncu kako bismo objasnili povećanje nivoa pomenutog vitamina. Pilule sa estrogenom povećavaju nivo vitamina D, a taj nivo opada kada ih žene prestanu uzimati”, izjavio je vodeći autor istraživanja E. Harmon.

Naučnici su analizirali podatke i nekoliko drugih istraživanja, među kojima je i istraživanje u kojem je učestvovalo 1.700 Afroamerikanki starosne dobi od 23 do 34 godine.

Žene su odgovarale na pitanja koja se tiču upotrebe kontracepcijskih pilula i unošenja suplemenata koji sadrže vitamin D. Takođe, odgovarale su na pitanja o tome koliko vremena provode na suncu svaki dan. Ustanovljeno je da žene koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju 20 posto viši nivo vitamina D.

“Istraživanje je pokazalo da žene rizikuju nedostatak vitamina D onda kada prestanu piti pilule u želji da zatrudne. Za one koji to planiraju, savjetujemo da na druge načine održavaju nivo pomenutog vitamina u vrijeme kada pokušavaju da zatrudne, kao i tokom trudnoće”, završio je Harmon.

Klix/Press