Najveća svjetska rudarska kompanija, britansko-australijski BHP Biliton, zabilježila je gubitak od 6,4 milijardi dolara, što je najviše u njenoj istoriji.

BHP Biliton je saopštio da su u fiskalnoj godini završno sa 30. julom prihodi pali za 31 odsto na 30,1 milijardi dolara zbog niskih cijena sirovina, otpisa imovine u vezi s naftom i gasom u SAD i katastrofom u brazilskoj rudarskoj kompaniji u kojoj je suvlasnik, prenosi B92.

Prošle godine BHP Biliton je zabilježio profit od 1,9 milijardi dolara, što je tek 14 odsto od 13,8 milijardi dolara koliko je zaradio prije dvije godine.

Ovogodišnji gubitak je najgori od kada je kompanija sa sjedištem u Melburnu osnovana 2001. spajanjem dvije korporacije osnovane u 19. vijeku – australijske Broken hil propertiz (Broken Hill Proprietary Co. Ltd) i Bilitona iz Londona.

U fiskalnoj 2010/11. zabilježila je rekordni profit od 23,6 milijardi dolara. Zbog pucanja brane u novembru kod rudnika gvožđa u vlasništvu BHP Biltona i Vejla, kada je poginulo 19 ljudi i nastala najgora ekološka katastrofa u brazilskoj istoriji, tužilaštvo je pokrenulo sudski proces za naknadu od 43 milijardi dolara protiv zajedničke kompanije Samarko. BHP je pristao da plati početnih 1,3 milijarde dolara za čišćenje toksičnog zagađenja.

Nesreća na brani koštala je BHPO 2,2 milijarde dolara, a niske cijene sirovina 10,7 milijardi dolara, pa analitičari smatraju da će za opravak zarada te kompanije biti potreban rast cijena nafte.

B92