U selu Busnovi, dvadesetak kilometara od Prijedora, na imanju Radeta Radanovića nalazi se izvor vode, koja je nebrojeno puta spasila mušku čast i ponos.

Sa koljena na koljeno, stotinama godina, prenose se priče o čudotvornom uticaju vode na muškarce, na koje, kako kažu, djeluje bolje od vijagre, piše “Blic”.

“Izvor se zove Poljanac, pošto se nalazi na mjestu koje se zove Polje. Međutim, svi ga zovu izvor muške vode. Četrdesetih godina prošlog vijeka ovaj izvor je napajao sva seoska domaćinstva, jer tada nije bilo bunara. Nikada nije presušio, a za vrijeme Drugog svetskog rata oko njega je mjesecima bilo dvadesetak porodica, koje su tada izbjegle iz Gornjih Busnova”, priča Radanović.

busnovi-ljekovita voda (2)

Dodaje da za muškom vodom vlada prava pomama.

“Ko god čuje kakva svojstva ima, dolazi i puni kanistere”, priča Radanović i u šali navodi da često i žene svraćaju da ponesu koju “litricu” kući da se “nađe za supu ili sarmu”.

Mnogi muškarci iz sela potvrdili su nam da “ima nešto u njoj” i da jedva čekaju da dođu kući kad je popiju.

Mnogima je, ističu, pomogla i da u poznijim godinama dobiju djecu.

busnovi-ljekovita voda (3)

Radanović ističe da se dešava i da neko kradom dođe do izvora, natoči vode i trči kući s flašama, plašeći se da ga neko ne primjeti.

Busnovi su izuzetno bogati prirodnim izvorima vode, a nedaleko od Poljanca nalazi se izvor Ilidža. Nekada je tu, prema Radanovićevim riječima, bila prava banja.

“Ljudi su masovno dolazili, mazali se blatom, a mnogi su tvrdili da je voda posebno ljekovita za očne bolesti. I danas je nose u kanisterima kući, umivaju se i kažu da je blagotvorna za organizam”, kaže Radanović.

Navodi da se nekada na Krstovdan kod ovog izvora redovno održavao zbor, a kao ni Poljanac, ni izvor Ilidža nikada nije presušio.

U selu Busnovi ima veoma mnogo izvora pitke i ljekovite vode. Ipak, najveću slavu mještanima ovog prelijepog sela donijela je muška voda, o kojoj se priča nadaleko.

Mnogi koji dođu iz inostranstva dolaze na izvor, a potom vodu nose u zemlje iz kojih su došli. Kažu, za svaki slučaj, neka im se nađe.

Blic