Jedna od lepih vesti za sve one koji gaje više od šest godina velike simpatije prema danas već 15-godišnjem Mihajlu Kukiću iz Prijedora, štićeniku “Vesti” iz Republike Srpske, glasi da je nedavno bio na dugo čekanom pregledu u Milanu, u bolnici “San Rafaele”, gde je trebalo da bude obavljena transplantacija rožnjače, operacija za koju su humani ljudi širom sveta već donirali potrebna sredstva.

Prvi zakazan termin ovaj učenik propustio je 2014. godine, kada su i Srbiju i Srpsku zahvatile katastrofalne poplave. U međuvremenu, njegova požrtvovana majka Sonija i otac Milenko dolazili su svaka dva-tri meseca na kontrolne preglede u Beograd, gde su srpski lekari učinili sve što je bilo u njihovoj moći. A da to nije bilo tako malo, najbolje svedoči činjenica da su italijanski stručnjaci, posle dvogodišnje pauze, ustanovili da se stanje na Mihajlovom levom oku popravilo, a na desnom, planiranom za zahvat, takođe su uočena manja poboljšanja.

– Pao nam je kamen sa srca kada su nam italijanski lekari saopštili da za sada neće izvršiti transplantaciju rožnjače, jer u međuvremenu nije došlo do pogoršanja Mihajlovog vida. Ipak, moramo i dalje ići na kontrole u beogradski Institut za majku i dete, ali to ćemo činiti sa mnogo više nade da će naš sin uskoro moći da redovnije pohađa nastavu. Malo je reći da smo zahvalni svim ljudima koji su nas podržavali sve ove godine, zato smo i hteli da ovu dobru vest prvo podelimo s njima – kaže majka Sonija, koja zajedno sa sinom još od njegovog rođenja vodi tešku bitku za njegovo zdravlje.

Naime, Mihajlo je još kao beba imao dve transplantacije – kostne srži i jetre, a za treći zahvat, presađivanje rožnjače, naši plemeniti čitaoci iz dijaspore prikupili su prilog, ali još uvek se čeka na znak lekara.

Da se ništa u životu ne dešava slučajno, govori nam i događaj iz Milana:

“Prilikom dolaska pred bolnicu u Milanu zatekli smo neuobičajeno veliku gužvu, brojne novinarske ekipe i jako policijsko obezbeđenje. Na naše pitanje šta se to zbiva, dobili smo odgovor da se upravo u tom času u ovoj ustanovi nalazi bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, humani čovek koji je lično pomogao našem Mihajlu. Iako smo poželeli da mu se zahvalimo oči u oči, našoj molbi nije bilo udovoljeno, jer su Berluskoniju lekari upravo izvršili zamenu pejsmejkera, a stroga bolnička pravila nisu uvažavala izuzetke. Mogli smo jedino da se pomolimo za zdravlje ovog velikog dobrotvora, što smo i učinili”, poručila je Sonija Kukić.

Čovek velikog srca

Silvio Berluskoni, koji je četiri puta bio premijer Italije, podvrgnut je u svojoj 79. godini života operaciji srčanog zaliska, obavljenoj 14. juna u milanskoj bolnici “San Rafaele”. Poznat i kao veliki humanista, Berluskoni je lično potpisao novčani iznos od 75.000 evra za Mihajlovu prvu transplantaciju kostne srži, a za drugu transplantaciju jetre odobrio je čak 110.000 evra. Drugim rečima, spasao je dva puta život nepoznatom dečaku iz Republike Srpske.

Vestionline