Možda ne znate, ali bebe se rađaju sa refleksom puzanja, ali ako se ne stimulišu, vremenom će se želja ugasiti.

Puzanje je dobro jer jača bebine mišiće, zglobove i kičmu. Kada beba počinje da puzi, trebalo bi joj obezbijediti dovoljno prostora za avanturu po sobama, ali ujedno treba voditi računa da je garderoba koju nosi komotna kako bi nesmetano mogla da se kreće četvoronoške. Beba po pravilu, kažu pedijatri, ne bi trebalo da puzi po krevetu, već isključivo po podu na velikoj i stabilnoj površini zbog bolje koordinacije pokreta. Tepih, naravno, mora da bude čist i dobro fiksiran da se ne bi pomijerao. Ako nemate tepih, nemojte previše da glancate parket, kako se ne bi po njemu klizalo. Trebalo bi da sklonite višak stvari kako bi bebac bio što bezbjedniji.

Upomoć beba neće da puza

Možda ne znate, ali bebe se rađaju sa refleksom puzanja, ali ako se ne stimulišu, vremenom će se želja ugasiti. Puzanje se postepeno razvija kroz položaje bebe dok leži na stomaku. Neka djeca preskoče fazu puzanja i počnu odmah da se uspravljaju i stoje, ali bez obzira na to da li će puzati ili ne i koliko će trajati ova faza, treba ih stimulisati na puzanje kada počnu da pokazuju interesovanje za okolinu.

Beba neće željeti da puzi, ako je u prvih šest mjeseci života uopšte niste stavljali na stomak. Razlog što ne želi da puzi povezan je sa time, što beba nije naviknuta na ležanje na stomaku. Zato će ona sigurno pružati otpor, ako krenete da je učite da puzi. Nažalost većina roditelja odustaje od učenja djeteta da puzi, ako je bilo nekoliko bezuspješnih pokušaja. Da bi zauzela četvoronožni položaj, beba prvo treba da nauči da se uspravi u potrbušnom položaju, da se oslanja o opružene ruke kako bi mogla da prebacuje težinu napred-nazad. Zatim treba da se bočno pomijera i okreće u krug kao kazaljke na satu, pa tek poslije da puzi. Ukoliko nije postepeno prošla sve ove faze, vjerovatno će početi da baulja ili da se rukama odguruje i kreće pomjeranjem u nazad.

Kojim vježbama možete pomoći bebi da nauči da puza?

Kako bi zauzela četvoronožni položaj beba mora da ima dobar oslonac na rukama što se postiže odizanjem tijela od podloge. Na ovaj način beba je primorana da se oslanja o dlanove. A ako se ne oslanja na dlanove o podlogu treba da joj fiksirate ruku da bi osjetila oslonac dlanom. Najbolje ćete je za ovu vježbicu stimulisati igračkom da podigne drugu ruku. Da bi krenula naprijed bebica treba naučiti da rukom poseže za igračkom koja je malo izvan njenog dohvata. Ako je beba nesigurna i poslije ovih vježbica, pridržavajte joj grudni koš, jer na taj način dajete oslonac bebi i olakšavate joj održi u četvoronožnom položaju. U četvoronožnom položaju podižite bebin stomačić da bi počela da se oslanja na koljena i natkoljenice.

Napomena

Vježbe bi trebalo da radite u uslovima u kojima će beba puzati, odnosno na podu koji ne klizi i koji je obložen kako bi ublažio eventualne udarce glavom o pod pri padu. Garderoba ne smije da bude ni uska, ali ni preširoka, jer bebac može da zapne za nju.

Strpljenje je najvažnije

Ako beba i poslije ovih vježbica negoduje i buni se što mora da puzi, sigurno će tražiti da je uzmete u naručje. To nikako ne radite, već strpljivo sjedate sa njom na pod i animirajte je omiljenim igračkama. Da bi se pravilno razvijala bebi je potrebna sloboda kretanja. Iskustva stručnjaka koji prate razvoj djece, neosporno govore da je puzanje izuzetno važno za pravilan razvoj motorike. Ako primijetite da vaša beba stalno plače kada je stavite na stomak ili se odmah sa stomaka okrene na leđa, obavezno o tome obavijestite ljekara.

Značaj faze puzanja

Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje, ali je odličan trening za mišiće, njihovu snagu i elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dijete će savladati sve prepreke koje mu se nađu na putu, na kraju će puzati uz stepenice. Sa razvojem kretanja raste i radoznalost, pa ako sakrijete igračku kojom se igralo, dijete će je tražiti učeći istovremeno prostorne odnose, napred, nazad, dole, napolju, unutra. Traženje i nalaženje je složena vježba koncentracije i pamćenja.

bebac.com