Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da velikim silama na neki način treba zajednica srpskih opština /ZSO/ kao jedna od poluga za ostvarivanje ravnoteže u politici.

Đurić je istakao da je veoma važno da nešto što je prijedlog Srbije podržavaju i oni koji priznaju nezavisno Kosovo.

On je naveo da je koncept ZSO nastao u Beogradu i da, prema njemu, Srbi treba da imaju više prava na Kosovu i Metohiji nego što danas imaju, prenijeli su beogradski mediji.

“Srbija je danas shvaćena kao deo rešenja problema na Balkanu, a ne kao deo samih problema”, rekao je Đurić.

Đurić je rekao da u gestu Hašima Tačija, koji je donio cvijeće na spomenik stradalim Srbima u Goraždevcu, ne vidi iskrenost, nego “foto sešn”.

“Vidim nekoga ko, uprkos svemu tome, dolazi bukvalno da napravi foto sešn sa obeležjima postradalih Srba, da bi mogao nekome u međunarodnoj zajednici da se prikaže kao čovek mira i pomirenja”, kaže Đurić.

Đurić je za TV “Pink” rekao da bi mnogo bolje bilo da je Tači, umjesto što je otišao u Goraždevac, pronašao one koji su porušili spomenik prije par mjeseci.

On je dodao da Tači i dalje negira i zločinačku ulogu takozvane OVK, na čijem čelu je bio, kao i sve ratne zločine, te da je strahovito doprinio tome da niko ne bude kažnjen za hiljade ubijenih i stotine protjeranih Srba sa Kosova i Metohije.

SRNA