U košarkaškom derbiju noćas na Olimpijskim igrama Srbi su pobijedili Srbe i ponekog Hrvata. Srbi pravoslavci, Srbe katolike.

Srpski trener Aleksandar Đorđević bio je uspješniji od srpskog trenera Aleksandra Petrovića. Srbin Bogdan Bogdanović je nadigrao Srbina, i pomalo Hrvata, Bojana Bogdanovića.

Sad imamo srpsku pobjedu i srpsko-hrvatski poraz. Zato pobjeda toliko raduje i zato poraz toliko boli.

Srbi pravoslavci se jutros posebno raduju jer su pobijedili svoje. Drugi Srbi i poneki Hrvat posebno tuguju zato što su izgubili od svojih. Da su izgubili od tuđih, recimo od Švaba, manje bi boljelo. Ako bi uopšte boljelo.

Srpska pobjeda se najviše slavi u krajevima gdje se najviše Srba pravoslavaca prvo konvertovalo (mada istorijski izvori, koji se pozivaju na novac i drugu pomoć koji su novopečeni katolici dobijali od Marije Terezije tvrde da bi se to prije moglo nazvati kovertovanjem, nego konvertovanjem) u Srbe katolike.

Poslije su se konvertovali u Hrvate. Mnogima se konvertovanje toliko dopalo da su nastavili sa konvertovanjem. Sve do ustaša.

Mislim na slavlje u onim krajevima gdje ima ko da slavi. Gdje još ima Srba. A, uglavnom ih nema. Jer, oni koji su preživjeli konvertovanja i deportovanja, nisu preživjeli srpsko-hrvatsku demokratiju. Na američki način.

Zbog srpsko-hrvatskog poraza najviše se tuguje u Dalmaciji i Zapadnoj Hercegovini, srpskim krajinama gdje je bilo najviše konvertovanja. Posebno onog posljednjeg.

Srbi srpsku pobjedu slave sa prosječnom platom od 300-400 evra. Ako je imaju. A, uglavnom je nemaju. Bivši Srbi i Hrvati zbog srpsko-hrvatskog poraza tuguju uz prosječnu platu od 400-500 evra. Ako je imaju. A uglavnom je nemaju.

Srbi pravoslavci likuju i zato što računaju da su ovom pobjedom vratili bar malo duga za Bljesak, Oluju i Maestral. Srbi katolici bogorade i žale što nije bilo još vjetrova, što nisu bili malo za dom spremniji i dovršili posao. Onda ne bi bilo ovog poraza.

Srpski košarkaši koji su pobijedili i njihovi treneri pobjedu proslavljaju sa prosječnim bankovnim računima od dva-tri miliona evra. Srpski i hrvatski košarkaši koji su izgubili tuguju sa prosječnim bankovnim računima od dva-tri miliona evra

Nema dalje.

Press