Slovenija, Ljubljana, 28.Oktober.2009, Srečanje predsednika vlade Boruta Pahorja s predsedujočim Svetu ministrov Bosne in Hercegovine Nikolo Špirićem. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da se u BiH razvija međuinstitucionalna paranoja u neslućenom obimu, koja može da razori tkivo mnogo snažnijih država od BiH.
“Kad govorim o institucionalnoj paranoji, mislim na institucije pravosuđa, tužilaštva, agencija koje služe za borbu protiv kriminala, korupcije i terorizma”, rekao je Špirić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Špirić, koji je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da se danas postavlja pitanje da li su te institucije opredijeljene ka toj borbi ili se one bore jedne protiv drugih.

On je istakao da nikada do sada nije viđena tolika vrsta paranoje u institucijama BiH.

Špirić kaže da bi SDS i partije koje čine Savez za promjene te institucije da pretvore u svoje predizborne štabove, te da ta vrsta političke posesivnosti predstavlja opasnost i za BiH.

Prema njegovim riječima, Savez za promjene je “pao u jednu zamku, jer su meta za potkusurivanje politici zajedničkih institucija i federalnim partnerima”.

“Kada prisluškuju predsjednika Republike Srpske po zakonu ili mimo zakona, očekivao sam da će Savez za promjene da traži korekciju ponašanja institucija, a ne da nam sa konferencija za štampu poručuju kako traže zasjedanje Komisije za odbranu i bezbjednost. Ta komisija nema apsolutno nikakve nadležnosti u tom poslu, a Savez za promjene time želi da još jednom izvrgne ruglu institucije Republike Srpske, jer njih ne mogu da pretvore u svoj izborni štab”, naveo je Špirić.

SRNA