Koje je idealno doba za imati dijete?

Postoje li idealne godine za imati dijete? Ne, idealno je onda kad uistinu to želite i osjetite da ste spremni, i vi i vaš partner.

Tridesete su postale nove dvadesete i sve se veći broj žena okreće karijeri, umjesto obiteljskom životu i ulozi kućanice.

Brojne statistike pokazuju kako se majčinstvo iz dvadesetih „preselilo“ u tridesete i četrdesete. Mlade žene se sve češće umjesto majčinstvu, posvećuju obrazovanju i karijeri te rješavanju stambenih pitanja.

Ipak, kod nekih i dalje vlada uvriježeno mišljenje da sa ženama koje do svoje trideset i neke još nisu zatrudnjele, a imaju partnera nešto nije u redu. Isto tako, mnogi vjeruju kako majčinstvo u kasnijoj dobi ima mnoge mane.

Činjenica je da biti mama nakon 30-te ima i svoje prednosti i mane. Naime, žene u kasnijoj dobi su zrelije, bolje se pripremaju za trudnoću i majčinstvo i uglavnom imaju riješena stambena i financijska pitanja. Također su emotivno zrelije od žena koje postaju majke u dvadesetima.

S medicinske strane gledano, žene koje se na majčinstvo odlučuju nakon 30. godine nose se s više rizika. Naime, vjerojatnost za određene bolesti u trudnoći te poremećaja od kojeg dijete može patiti povećava se s godinama rodilje. Osobito je prisutan rizik od rođenja djeteta s Downovim sindromom. Primjerice kod žena u dobi od 25 godina rizik od rođenja djeteta s Downovim sindromom je jedno u 1500 trudnoća, dok je kod rodilja nakon 40. godine rizik jedan na 60 trudnoća.

Također je u tridesetima veća vjerojatnost za brojne druge komplikacije. Isto tako mogućnost zanošenja je mnogo veća u 20-ima nego u 30-ima. Stručnjaci tvrde kako je u dobi od 25. do 30. godine najbolji trenutak za imati dijete jer je manje rizika, a i sam oporavak je brži. Ipak, idealno vrijeme za trudnoće stvar je individualne procjene.

Unatoč svemu tome sve veći broj žena danas odgađa trudnoću i velik je broj njih koje rađaju sasvim normalnu i zdravu djecu u svojim 30-ima i 40-ima. Kao što smo već napomenuli na početku, idealno doba za imati dijete je onda kad vi osjetite da ste spremni, a ne kad vam netko kaže da biste ga trebali imati. Najgore što možete učiniti sebi a i svom djetetu je imati ga, iako niste sigurni u to.

Iako je medicinski gledano bolje imati djecu prije navršene 30. godine života, s emocionalne strane žene u 30-ima su mentalno razvijenije i psihički zrelije za osnivanje obiteljske zajednice i odgoj djeteta.

Žena.hr