Niko ne treba da ima iluzije o tome da bilo ko može da spriječi izjašnjavanje građana Srpske na referendumu o Danu Republike, poručio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.
“Mi ne namećemo svoj datum ni Federaciji BiH, ni BiH, nego biramo svoj datum Republike”, izjavio je Stevnadić Srni, komentarišući zahtjev za rješavanjem ustavnopravnog spora sa Srpskom zbog odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma koji je Ustavnom sudu BiH podnio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Stevandić je istakao da se Bakir Izetbegović obraća Ustavnom sudu BiH kao organu SDA kome je on predsjednik i da taj sud koristi kao sredstvo obračuna sa Republikom Srpskom.

“Izetbegović je na putu pravljenja šerijatskog, a ne pravnog poretka u BiH. Ovaj put mu smeta Srpska, idući put smetaće mu nešto drugo. Ustavni sud BiH sada može da pokaže da li je oruđe u Izetbegovićevim rukama ili se bavi ozbiljnim poslovima”, naglasio je on.

Izetbegović traži od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je odluka Narodne skupštine o referendumu protivna Ustavu BiH i da je stavi van snage, te da Ustavni sud donese privremenu mjeru obustavljanja te odluke do konačne odluke Ustavnog suda BiH po njegovom zahtjevu.

Dva člana Ustavnog suda BiH, Mirsad Ćeman i Seada Paravlić, su nekadašnji funkcioneri i poslanici SDA.

SRNA