Skandal koji je u Trebinju izazvao gradonačelnik Slavko Vučurević sa svojim saradnicima na dan slave grada i hrama, tema je o kojoj se priča već pet dana nakon Preobraženja. Umjesto lijepe slike i pozitivnih poruka otišle su priče koje su postidjele stanovnike najjužnijeg grada Srpske.

Јasno je da je gradonačelniku Vučureviću slava grada poslužila za predizborni govor. Ali nije to prvi put. Slično se na isti dan dogodilo i prije četiri godine.

Iako izborna kampanja tek slijedi, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je, ipak, izlazak na binu u preobraženjskoj noći iskoristio za svoj politički govor.

“Mi građani Trebinja ne smijemo dozvoliti da se crvenimo ni pred precima ni pred potomcima. Trebinje se nikada crvenjeti neće”, rekao je prije nekoliko dana Vučurević.

Trebinje se zacrvenjelo samo nekoliko minuta nakon obraćanja gradonačelnika. Problem sa ozvučenjem za vrijeme besjede Vladike, mikrofoni za odabrane članove publike za pohvale gradonačelniku i pogrdni povici na račun Vlade i predjednika Republike bili su dovoljni za crvenilo.

“Ružno je i tužno i sramotno ponašanje gradske administracije za slavu grada i hrama. Krsnu slavu pretvoriti u predizborni skup je, u najmanju ruku, licemjerno i neodgovorno”, rekao je Petar Ivanković, predsjednik GO DNS, Trebinje.

I nije to prvi put. Slično je bilo i prije četiri godine, takođe na slavu grada. Pristalice sadašnjeg gradonačelnika zviždale su neposredno nakon litije, a u vrijeme kada je govorio tadašnji gradonačelnik Dobroslav Ćuk. Neki od od njih danas sjede u odborničkim klupama i drugima drže lekcije o ponašanju.

Slobodan Šaraba iz NDP-a kaže da se sadašnji gradonačelnik uspio sukobiti sa svima. Počevši od Vlade, Eparhije do Boračke organizacije.

“Ovu četvorogodišnju vlast obilježili su sukobi i nezakonitosti. To je ono zbog čega mi u Trebinju treba da budemo nezadovoljni i to je ono zbog čega mi ovdje u Trebinju treba da to nezadovoljstvo koje imamo ostvarimo na način da 2016.završimo sa ovakvom vlasti koju imamo u Trebinju”.

Na pitanje šta je Trebinju donijelo ponašanje Slavka Vučurevića i njegovih saradnika, rijetki hoće da odgovore javno.

“Bruka i sramota. Treba da se stidi toga kakva je slika poslata iz Trebinja”, kaže jedan od stanovnika Trebinja.

Očigledno je da je sranačka podijeljenost unijela svojevrstan razdor među stanovništvo ovog kraja, a toga ranije nije bilo. Iako je i do sada bilo izbora i različitih političkih stavova.

RTRS