Proslavaljajući 20 godina postojanja i rada Saveza nezavisnih socijaldemokrata, predsjednik ove stranke Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska država, Srbi slobodarski narod, a SNSD pobjednička partija.

Istakao je da je SNSD moćna partija koja ističe ustavnu poziciju Republike Srpske, koja je uspjela da Srpskoj obezbijedi politički predznak u turbulentnim političkim godinama. Tada smo kao politička partija počinjali u neosvjetljenim prostorijama, nudeći novu viziju, a danas smo moćna organizacija, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je Srpska blizu odluke da odbaci pravosuđe BiH koje krši Ustav i otima prava Republike Srpske. Sud BiH ne može odlučivati o imovini Srpske, njenom grbu, himni, ni o Danu Republike, istakao je Dodik.

Za 20 godina postojanja, SNSD je 16 godina na vlasti. Republici Srpskoj i narodu, kaže predsjednik SNSD, vratili su dostojanstvo. Zatražio je od svih da se Republika Srpska slavi kao država, da se uvažavaju pripadnici svih naroda, ali i da se spriječe stranci da nameću ovdje svoju volju.

SNSD je politiku zasnovao na slovu Dejtonskog sporazuma i do danas, kako kaže, ostao vjeran borbi protiv oduzimanja nadležnosti Srpske. Suprotstavili su se pokušajima nametanja reformi, među kojima i policije, čiji je cilj bilo slabljenje Srpske.

Podsjeća da Sud BiH ne može odlučivati o imovini Republike Srpske. Trenutno smo blizu odluke, navodi Dodik, a koja je još davno pripremljena – da se odbaci pravosuđe BiH koje bezočno krši Ustav, Dejtonski sprazum i otima naša prava.

– Ustavni sud sa tri stranca i dva Bošnjaka uzima prava Republici Srpskoj. I kažu nam da je u redu, da nemamo prava. Sutra će nam pokušati oduzeti naziv Republike Srpska – kaže Dodik.

Predsjednik SNSD podsjeća da je SNSD, dolazeći na vlast, zatekao budžet od 240 miliona KM, platu u prosvjeti od 70 i penzije od 30 marka, te da su rezultati djelovanja stranke, kaže, vidljivi i mjerljivi. On je ocijenio da su finansije Republike Srpske, ali i ostali sektori, danas snažni i stabilni.

– Republika Srpska je pod rukovodstvom SNSD-a i koalicionih partija uspjela da postane stabilna, sigurna i prosperitetna, za razliku od perioda kada su vlast činili SDS i PDP. Nismo izgubili kontinuitet stabilnosti, jer su danas plate u Republici Srpskoj duplo više nego 2006. godine kada je SNSD došao na vlast – rekao je Dodik.

Čestitajući SNSD-u 20 godina rada, predsjednik koalicione Socijalističke partije Petar Đokić naveo je da 20 godina nije malo i da je to period nakon kojeg se tek može vidjeti da li politička partija vrijedi ili ne.

Svečanoj akademiji i jubileju SNSD, osim koalicionih partnera, prisustvovali su i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasadorka Kine Čen Bo, kao i brojne ličnosti iz javnog života Srpske. Čestitke SNSD-a su, između ostalih, uputili predsjednik Јedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev i zvaničnici iz Komunističke partije Kine.

RTRS