U Prijedoru je danas otvoren 11 Blanik kup “Prijedor 2016” – takmičenje pilota u preciznom slijetanju jedrilicom na kojem učestvuju 32 takmičara iz Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.
Otvaranju jedinog takmičenja ove vrste u BiH prisustvovala je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je poručila da je ovo takmičenje značajna promocija i svega onoga što je urađeno na aerodromu “Urije” i uopšte u Prijedoru.

Rešićeva, koja je i potpredsjednik Organizacionog odbora kupa, istakla je da su najviše pažnje obratili na aspekt bezbjednosti svih učesnika ovog veličanstvenog skupa.

Ovogodišnji Blanik kup otvorio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković, koji je poželio učesnicima da se ugodno osjećaju u Prijedoru, da imaju sportske sreće i ostvare dobre rezultate, te da dođu i iduće godine.

Direktor Kupa Milan Marković rekao je da očekuje da se letovi odvijaju bezbjedno i u skladu sa pravilnikom o takmičenju.

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene.

Takmičenje se odvija ekipno i pojedinačno u tri kategorije – otvoreno, te prvenstva Republike Srpske i BiH. Organizatori su najavili da će proglašenjem pobjednika biti oko 17.00 časova.

Organizator kupa je Aero klub “Prijedor”, a pokrovitelji Vlada Republike Srpske i Grad Prijedor.

SRNA